Crna hronika

PAVIĆEVIĆ JE NEPOSREDNO PRIJE UBISTVA PRIJAVILA POLICIJI PRIJETNJE SMRĆU KOJE JOJ JE UPUĆIVAO SUPRUG

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Nakon 20 dana službenci su na istom mjestu na kom joj je prijećeno smrću zatekli su njeno beživotno tijelo u lokvi krvi, na terasi stana u podgoričkom naselju Masline.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Ubiću te. Večeras ću demolirati stan i sve će biti polomljeno... Nekako sam uspjela da pobjegnem...

To je Danilovgrađanka Biljana Pavićević 1. avgusta ispričala policajcima, prijavljujući prijetnje bivšeg supruga. Dan kasnije inspektorima je rekla i da on posjeduje pištolj, zbog čega strahuje za život.

Nakon 20 dana službenci te institucije na istom mjestu na kom joj je prijećeno smrću zatekli su njeno beživotno tijelo u lokvi krvi, na terasi stana u podgoričkom naselju Masline, pišu Vijesti.

Zbog ubistva je uhapšena osoba koju je prijavljivala policiji - Miljan Bošković (37), osumnjičen da joj je vrat prerezao nožem. To je jedna od 28 nanijetih rana.

“Dana 1. avgusta oko 19.30 sati moj bivši suprug Miljan Bošković, sa kojim sam se razvela prije godinu i po dana, u vidno alkoholisanom stanju ušao je u stan u kom živim sa našom maloljetnom kćerkom, koja u tom trenutku nije bila u stanu”, pričala je Pavićević policijskim inspektorima te noći i to nakon što je uspjela da pobjegna iz stana u kom je Bošković divljao, lomio pokućstvo i prijetio joj.

Policajcima je nabrojala uvrede koje joj je izrekao, a nakon koji je i zaprijetio: “Ubiću te. Večeras ću demolirati stan i sve će biti polomljeno. Udarao je nogama u stvari po kući i nije mi dozvoljavao da izađem iz stana. Konstantno mi se unosio u lice i udarao šakama po ormaru... Nekako sam uspjela da pobjegnem iz stana i pozovem policiju”, kazala je ona te noći.

Rekla im je da je tada nije udario, pišu Vijesti.

Sjutradan je ponovo pošla u policiju i inspektorki saopštila ono što je noć ranije zaboravila - da je njen bivši suprug naoružan.

“... Zaboravila sam da saopštim policijskom službeniku da moj bivši suprug posjeduje vatreno oružje bez dozvole, jer smo ga imali godinama u našem stanu i odnio ga je u svoj stan u naselju Konik, gdje živi kao podstanar. Plašim se zbog toga što ima pištolj da mi ne naudi, jer je često u alkoholisanom stanju”, kazala je ona policiji.

Dežurni državni tužilac tada se izjasnio da Bošković nije počinio krivično djelo, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kazali su da je to učinio “nakon sagledavanja svih aspekata predmetnog događaja”...

Policija je poslije takve odluke tužioca podnijela prekršajnu prijavu protiv Boškovića.

Međutim, sutkinja Suda za prekršaje u Podgorici odlučila je da mu izrekne opomenu i zaštitnu mjeru - zabranu prilaska na manje od 50 metara.

U rješenju kojim mu je izrečena opomena i sutkinja citira uvrede i prijetnju...

“... K***o, d***o, ku*ko raspala ubiću te, večeras ću demolirati stan i sve će biti polomljeno”, piše u tom aktu u kom objašnjavaju da je Bošković počinio prekršaj iz člana 36 st.1 tač. 3 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Tim članom propisana je novčana kazna od najmanje trostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori ili kazna zatvora od najmanje deset dana, pišu Vijesti.

On je sutkinji rekao da je navedeni prekršaj učinio pod dejstvom razdražljivosti i izrevoltiranosti.

“... Naveo je da se kaje zbog učinjenog prekršaja, da je svjestan da isti nije smio napraviti budući da su se razveli i da svako živi na svome stanu...”

Sutkinja je objasnila i zašto mu je izrekla samo opomenu i zabranu prilaska i da je sud u smislu čl. 27 Zakona o prekršajima cijenio sve okolnosti koje utiču na izbor sankcije:

Zaboravila sam da saopštim policijskom službeniku da moj bivši suprug posjeduje vatreno oružje bez dozvole... i odnio ga je u svoj stan u naselju Konik, gdje živi kao podstanar. Plašim se zbog toga što ima pištolj da mi ne naudi - kazala je Pavićević policiji

“Pa je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cijenio činjenicu da je okrivljeni prihvatio odgovornost za prekršaj koji mu se stavlja na teret zahtjevom, čime je doprinio bržem i ekonomičnijem okončanju prkršajnog postupka, porodične prilike, odnosno činjenicu da je otac jednog maloljetnog djeteta, materijalne prilike koje se ogledaju u lošem imovnom stanju okrivljenog, po kazivanju, i da je podstanar na adresi Konik, držanje okrivljenog nakon učinjenog prekršaja, odnosno činjenicu da je okrivljeni izrazio kajanje zbog učinjenog prekršaja, te činjenicu da okrivljeni do sada prekršajno nije kažnjavan...”

Sutkinja je obrazložila da je podnosilac prijave - Uprava policije, tražila da Boškovića oglase krivim po zakonu i izreknu mu mjeru zabrana približavanja i zabrana uhođenja:

“Jer postoji opasnost da će ponovo učiniti nasilje”...

Navodi i da su prilikom podnošenja prijave teže teretili Boškovića, ali da su tokom dokaznog postupka odustali od prijetnje napadom li izazivanja opasnosti koja može prouzrokovati osjećaj lične nesigurnosti ili psihički bol drugog člana porodice.

Takođe, odustali su i od stavova koji bi Boškovića teretili za prijetnje izbacivanjem iz stana i oduzimanjem djece, ali i oštećenje ili uništenje zajedničke ili imovine drugog člana porodice...