Crna hronika

SDT PREDAO OPTUŽNICU: Mujovića sumnjiče za pokušaj ubistva Vukotića u Kotoru

Izvor Vijesti

Mujović je u pritvoru, u drugom krivičnom predmetu

Izvor: MONDO / Bojana Zimonjić

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, Višeg suda u Podgorici, predalo neposrednu optužnicu protiv Petra Mujovića, za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, učinjeno u saizvršilaštvu, na štetu sada pokojnog Jovana Vukotića, prenose Vijesti.

Iz SDT-a je objašnjeno da je optužnica podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da je okrivljeni, kao pripadnik kriminalne organizacije okrivljenog Radoja Zvicera, sprovodeći kriminalni plan tog Kotoranina i okrivljenih Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića "iz bezobzirne osvete, niskih pobuda - netrpeljivostii mržnje i radi uspostavljanja prevlasti njihove kriminalne organizacije, 21. oktobra 2020. godine, u Kotoru, pokušao da liši života jednog od organizatora suprotstavljene kriminalne organizacije, oštećenog J.V.".

Navode da je to učinio tako što ga je, naoružan pištoljem mehanički uništenog fabričkog broja, sa 15 metaka i metkom u cijevi, spremnim za opaljenje, čekao ispred zgrade Uprave policije Odjeljenja bezbjednosti Kotor, kako bi ga u pogodnom trenutku lišio života, prilikom dovođenja od strane policijskih službenika, ali je u dovršenju krivičnog djela spriječen jer su ga službenici policije lišili slobode.

"Okrivljeni je, pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Kotoru, zbog istog životnog događaja, oglašen krivim za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i osuđen na kaznu zatvora od pet mjeseci, a izrečena mu je mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta - pištolja kao sredstva izvršenja krivičnog djela, dok je u odnosu na organizatora kriminalne organizacije okrivljenog R.Z. i pripadnike - okrivljene S.K. i M.V., kao saizvršilaca krivičnog djela, u postupku kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, u tom dijelu nezakonito obustavljen krivični postupak, rješenjima Višeg suda u Podgorici, Kvso br.32/23 i Apelacionog suda Crne Gore Kvsž br.329/23, od 9. oktobra i 22. novembra prošle godine, pa je Vrhovni sud Crne Gore, presudom Kzz br.1/2024, od 2. jula ove godine, usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i utvrdio da je odlukama Višeg i Apelacionog suda povrijeđen zakon u korist okrivljenih", saopšteno je iz SDT-a, pišu Vijesti.

Objasnili su da je Mujović u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u drugom krivičnom predmetu.

SDT je ranije, zbog pokušaja ubistva vođe škaljarskog klana podnijelo optužnicu protiv šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i njegovih saradnika Kašćelana, Vujotća, Ljuba Milovića, Petra Lazovića, Radoja Živkovića, N.S., D.R., Radovana Mujovića, N.P. i R.P.

"Protiv kojih su već podignute optužnice od strane ovog tužilaštva, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela i koje su potvrđene i stupile na pravnu snagu".