Crna hronika

DEVET PJEŠAKA STRADALO OD POČETKA GODINE, NEOPHODNE STROŽE KONTROLE

Izvor RTCG

Sudar vozila i pješaka posebno je izražen u naseljima, a najčešći uzrok ovih saobraćajnih nezgoda je nepropisno i/ili nepravilno ponašanje pješaka

Izvor: MONDO/ MILICA MRVALJEVIĆ

Na putevima u Crnoj Gori tokom ove godine stradalo je devet pješaka, podaci su Uprave policije dostavljeni Portalu RTCG. Saobraćajni vještak i profesor na predmetu Bezbjednost drumskog saobraćaja Milanko Damjanović kaže da su, uz nepravilno ponašanje pješaka, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća i vozači koji voze neprilagođenom brzinom i nedovoljno opažaju ostale učesnike u saobraćaju.

“Kada je u pitanju analiza broja poginulih pješaka u saobraćajnim nezgodama na putevima u Crnoj Gori značajan podatak je i lokacija sudarnih mjesta vozila i pješaka. Sudar vozila i pješaka posebno je izražen u naseljima, a najčešći uzrok ovih saobraćajnih nezgoda je nepropisno i/ili nepravilno ponašanje pješaka”, kazao je Damjanović.

To nepravilno ponašanje, kako kaže Damjanović, pješaci najčešće manifestuju prelaskom kolovoza van obilježenih pješačkih prelaza – kretanje po kolovozu, prelazak ulice na raskrsnicama koje su regulisane svjetlosnim signalima na semaforima i drugim okolnostima.

“Najčešće u prethodno navedenim saobraćajnim situacijama pješak svojom radnjom predstavlja blisku prepreku vozaču. Uz nedisciplinu pješaka, često se usloži sutuacija nepropisnim i/ili nepravilnim kretanjem vozila. Nepropisno i/ili nepravilno ponašanje vozači manifestuju kretanjem neprilagodjenom brzinom i nedovoljnom pažnjom prema ostalim učesnicima u saobraćaju”, navodi Damjanović.

Prema riječima Damjanovića, učesnici u saobraćaju ne razmišljaju da li njihove radnje mogu druge učesnike ometati, povrijediti ili ugroziti.

“Na osnovu analize mjerljivih parametara iz saobraćajnih nezgoda na putevima u Crnoj Gori (a koji su porazni) i saznanja kako se učesnici u saobraćaju ponašaju, u najvećem procentu izražen je najmanji nivo kuture (ne samo saobraćajne) učesnika u saobraćaju”, ističe on.

Upozorava da država mora unaprijediti kontrolni nivo i početi primjenu automatske detekcije brzine kretanja vozila.

“Kada je u pitanju analiza cjelokupnog sistema bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori, uz stavove koje ima većina učesnika u saobraćaju, za početak država mora unaprijediti kontrolni nivo (veći broj kontrola učesnika u saobraćaju od strane saobraćajne policije) i početi sa primjenom automatske detekcije brzine kretanja vozila, uz koju bi bilo i javno snimanje učesnika u saobraćaju”, zaključio je Damjanović.