Crna hronika

VIŠI SUD: POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV OSUMNJIČENE DA JE MALOLJETNU ĆERKU TJERALA NA PROSJAČENJE

Autor Vasilisa Grgurević

Nakon što je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu protiv okrivljene M. M., zbog krivičnog djela trgovina ljudima, Viši sud u Podgorici je donio rješenje kojim je potvrdio optužnicu.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljena M.M., sa prebivalištem u Podgorici, 20. i 22. marta ove godine, u podgoričkom naselju Zabjelo, ispred prodavnice "N. D.", svjesna svog djela, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti, u cilju prosjačenja vrbovala maloljetnu ćerku (11).

"Koristeći odnos zavisnosti jer joj je oštećena ćerka, sa kojom živi u porodičnoj zajednici, na način što je oštećenu u navedenom periodu izvodila iz kuće i dovodila ispred navedenog objekta da sjedi u invalidskim kolicima, te da prosi držeći natpis sa sadržinom: 'Ljubazni ljudi, molim vas da donirate plaćenu rahbilitaciju, potrebna mi je vaša pomoć, hvala vam puno'. Pri čemu je sa pogodne udaljenosti nadzirala oštećenu u prosjačenju i držala je pod prismotrom, prateći njeno ponašanje, da bi nakon što sakupi dovoljno novca, isti uzimala za sebe, na koji način je vrbovala maloljetno dijete oštećenu, u cilju prosjačenja. Dana 22. marta je zatečena od policijskih službenika, čime je izvršila krivično djelo trgovina ljudima iz člana 444 stav 3 u vezi stava 1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore. U obrazloženju optužnice tužilaštvo je predložilo da se izvrši uvid u dva CD-a na kojima se nalaze video zapisi, bijeli papir sa porukom 'Ljubazni ljudi molim vas donirajte za plaćenu rehabilitaciju, potrebna mi je vaša pomoć Hvala vam puno', kao i novac u iznosu od 21 eura i 15 centi", navodi se u optužnci državne tužiteljke Ane Kalezić.