Crna hronika

BOŽOVIĆ: KONSTATOVANO DA JE ČAMGOZ PRIJETNJA PO NACIONALNU BEZBJEDNOST

Izvor Vijesti

Rekao je da je o izručenju Čamgoza raspravljano juče na sjednici Vijeća za bezbjednost i konstatovano je da je Čamgoz prijetnja po unutrašnju i nacionalnu bezbjednost.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministar pravde Bojan Božović kazao je da su ukinuli rjesenje prethodnog ministra Andreja Milovića o neizručenju državljanina Turske Binalija Camgoza Turskoj.

Rekao je da je o izručenju Camgoza raspravljano juče na sjednici Vijeća za bezbjednost i konstatovano je da je Camgoz prijetnja po unutrašnju i nacionalnu bezbjednost. Naveo je da se zaključkom Vijeća za nacionalnu bezbjednost sugeriše Ministarstvu pravde da još jednom razmotre ovaj predmet što je, kaže, zahtijevalo njegovu hitnu reakciju.

"Znam da će biti raznih spekulacija ali želim da iznesem nekoliko činjenica. Bilo mi je jako čudno to što se u javnosti govorilo da se neko rješenje ne može ukinuti ili preinačiti, a bilo je takvih slučajeva, na primjer u Italiji. Pri donošenju odluke imao sam u vidu pismo iz Turske u kojem se navodi da ovo lice neće imati nehuman tretman", rekao je Božović.

Rekao je da je i Evropski sud za ljudska prava konstatovao da u Turskoj postoje uslovi za nesmetano izdržavanje kazne lica koja imaju čak i 93 odsto invaliditeta.

On je istakao da su sve sudske instance države sugerisale Ministarstvu pravde da ovako postupi.

"Rješenje je konačno, ne podliježe žalbi", dodao je Božović.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović podsjetio je da Camgoza Turska potražuje zbog niza krivičnih djela.

Prema pisanju turskih medija u krivičnom dosijeu Camgozu su upisani razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...Camgozova ćelija u Spužu pretresena je nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi njegovog kriminalnog klana učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića u Turskoj u septembru 2022.

"MUP je u januaru odbio zahtjev ovog lica za međunarodnu zaštitu. Njegovi branioci su se žalili, ali odluka MUP je potvrđena od strane Upravnog suda. Ističem da na ovaj način jačamo i međunarodni ugled države i bezbjednosni sistem u cjelini", rekao je Šaranović.

Istakao je da je ova akcija potvrda nikada bolje saradnje bezbjednosnih organa u Crnoj Gori.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović podsjetio je da je za Camgozem bila raspisana crvena Interpolova potjernica zbog teških krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

"Radi se o licu koje se po evidencijama policija Crne Gore i Turske tretira kao visoko rizično, odnosno vođa jedne organizovane kriminalne grupe koja djeluje u Turskoj i koji je uspostavio saradničku mrežu sa organizovanim kriminalnim grupama na teritoriji Crne Gore”, kazao je Šćepanović i poručio da će Crna Gora biti bezbjedna i neće biti utočište kriminalnim grupama.

Navodi da je Čamgoz uz jake mjere bezbjednosti efikasno izručen Turskoj.

Prema informacijama "Vijesti", avion kojeg je poslala Turska za Camgoza poletio je nesto prije početka konferencije za novinare. Njegovo izručenje obezbjeđivalo je oko 40 policajaca i službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Na pitanje novinara zašto večeras na konferenciji za novinare nije i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, Šaranović je odgovorio da je tu lice (Šćepanović) koje je sve vrijeme bilo uključeno u ove aktivnosti i kad Brđanin nije bio u mandatu. Rekao je i da je Brđanin upoznat sa aktivnostima.

Konferenciju za novinare iz zgrade Vlade na svom Instagram profilu prenosio je Pokret Evropa sad.

Možda ce vas zanimati