Crna hronika

KURTIJEVE PODATKE IZ EVIDENCIJE NIJESU SMJELI DA ŠALJU VLADI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podaka nakon razmatranja spisa predmeta donio je rješenje da je osnovan zahtjev za zaštitu prava Artana Kurtija.

Izvor: Facebook/Artan Kurti/Screenshot

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama donijela je rješenje kojim se Ministarstvu pravde zabranjuje davanje na korišćenje ličnih podataka iz kaznene evidencije nekadašnjeg generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija, kako pišu Vijesti.

Agencija je rješenje donijela na osnovu Zahtjeva za zaštitu prava, a koji je Kurti podnio zbog toga što smatra da je "došlo do povrede prava na zaštitu ličnih podataka kada je Ministarstvo pravde dostavilo Vladi podatke iz njegove kaznene evidencije".

Kurti je pokrenuo upravni spor protiv Vlade, a nakon što je razriješen sa mjesta generalnog inspektora ANB-a, navodeći da je Vlada u odgovoru na tužbu dostavila i izvod iz njegove kaznene evidencije, koje im je u maju ove godine mimo zakonskih ovlašćenja poslalo Ministarstvo pravde.

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podaka nakon razmatranja spisa predmeta donio je rješenje da je osnovan zahtjev za zaštitu prava Artana Kurtija.

"Lični podaci moraju se obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom shodno članu 2 st. 112 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Načelo zakonitosti obrade ličnih podataka podrazumijeva da za svaku obradu ličnih podataka u smislu člana 9 st. 1 t. 2 ovog Zakona mora postojati valjani pravni osnov iz čl. 10 koji reguliše da se obrada ličnih podataka može vršiti po prethodno dobijenoj saglasnosti lica čiji se lični podaci obrađuju, koja se može opozvati u svakom trenutku, dok je stavom 2 t. 114 ovog člana zakona propisano da se obrada ličnih podataka vrši bez saglasnosti lica, ako je to neophodno radi izvršavanja zakonom propisanih obaveza rukovaoca zbirke ličnih poda podataka, odnosno u vršenju javnih ovlašćenja koja su u djelokrugu rada, odnosno nadležnosti rukovaoca zbirke ličnih podataka ili treće strane, odnosno korisnika ličnih podataka", piše u rješenju.

Agencija je navela da shodno članu 14 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je uređeno da se obrada ličnih podataka, koja se odnosi na krivična djela, izrečene krivične i prekršajne kazne ili mjere bezbjednosti, može vršiti samo od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa i ako su obezbijeđene mjere zaštite ličnih podataka u skladu sa zakonom.

Savjet Agencije je naveo i da je je u postupku nadzora nesporno utvrđeno da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za davanje na korišćenje ličnih podataka Artana Kurtija iz kaznene evidencije.

"Imajući u vidu da su dana 23.09.2019. godine prestale da traju pravne posljedice osude K.br.326/08 koju je izrekao Viši sud u Podgorici, a koja je nastupila danom pravosnažnosti dana 23.09.2009. godine, niti za davanje postoji opravdani intreres zasnovan u zakonu", navodi Savjet Agencije.

Oni su naveli i da obrada ličnih podataka, koja se odnosi na krivična djela, može se vršiti samo od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa i ako su obezbijeđene mjere zaštite ličnih podataka u skladu sa zakonom, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj.

Bivši generalni inspektor ANB-a polovinom avgusta ponovo je tužio Vladu nakon što je po sudskoj odluci Upravnog suda formalno vraćen, pa ekspresno ponovo smijenjen.

Vlada je 1. avgusta tokom dvije uzastopne sjednice, najprije formalno ispoštovala odluku suda i vratila Kurtija na funkciju generalnog inspektora Vlade u ANB-u, da bi ga odmah istog dana smijenili s te pozicije.

Pravna borba na relaciji Kurti - Vlada traje od 9. novembra prošle godine kada je prvi put na predlog premijera Milojka Spajića on smijenjen sa jedne od najvažnijih pozicija u sistemu tajne službe.