Crna hronika

VASILIJA PETROVIĆA NE VRAĆAJU IZA REŠETAKA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Vasilije Petrović neće biti vraćen u Istražni zatvor, odlučilo je vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je neosnovanim ocijenilo predlog Specijalnog državnog tužilaštva da tom Podgoričaninu odredi pritvor zbog toga što se 2. jula nije odazvao na sudski poziv.

Izvor: MONDO

Petrović je jedan od optuženih u predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša, koji je optužen da je organizator, kako pišu Vijesti.

Zbog Petrovićevog nedolaska, glavni pretres u tom predmetu je 2. jula odložen 19. put, a on je sudu dostavio izvještaj ljekara specijaliste Kliničkog centra Crne Gore, u kojem se navodi da je potrebno mirovanje od pet do sedam dana.

Nedugo nakon toga sutkinja Nada Rabrenović donijela je odluku da ga vrati u pritvor, ali je njeno rješenje 7. avgusta ukinuo Apelacioni sud, koji je kolegama iz Višeg suda vratio predmet na ponovno odlučivanje.

“Krivično vijeće ovog suda postupajući po ukidnim razlozima sadržanim u rješenju Apelacionog suda Crne Gore od 07. 08. 2024. godine, Kv.Sž br.290/24, dana 19. 08. 2024. godine, donijelo je rješenje Kvs br. 574/24, kojim se odbija predlog Specijalnog državnog tužilaštava u Podgorici za određivanje pritvora okrivljenom Petrović Vasiliju, kao neosnovan. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena”, odgovorili su “Vijestima” iz Višeg suda, na čijem čelu je sudija Zoran Radović.

Petrovića terete da je Milošu Medenici, sinu Vesne Medenice, dao 100.000 eura kako bi njegova majka, dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda, ubrzala sudski postupak koji je vodila “Cijevna komerc”. Petrović je sin vlasnika građevinske kompanije Danila Dana Petrovića.

Medenica je početkom 2021. godine, nakon što je njegova majka podnijela ostavku na funkciju čelnice crnogorskog pravosuđa, porukama prijetio Petroviću da će mu Vesna Medenica pokrenuti proces za milionsku pronevjeru ako nastavi da insistira da im se postupak ubrza.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja, kako pišu Vijesti.

Miloša Medenicu terete da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.