Crna hronika

PODGORICA: Uhapšen Roman Zimian, jedan od najtraženijih međunarodnih bjegunaca

Autor Milica Mrvaljević

Sumnjiči se za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala

Slika: 314352165, licenca: Royalty-free, ograničenja: , oslobađanje modela: yes
Izvor: Profimedia

Nakon višemjesečnih aktivnosti ciljanog traganja službenici Sektora za borbu protiv kriminala – FAST tim za ciljane međunarodne Interpolove potjernice (NCB Interpol Podgorica), lišili su slobode državljanina Poljske R.K.Z. (51), jednog od najtraženijih lica
za kojima je raspisana međunarodna potjernica, od strane dvije države, Poljske i Južne Koreje.

Sumnjiči se za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

R.K.Z. je jedan od osnivača i vlasnika fonda „Future net“ u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama i on osumnjičen da je zajedno sa svojim partnerom S.M. oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion američkih dolara. Njegov partner S.M. je lišen slobode u Grčkoj, a zatim u Republici Albaniji, dok je R.K.Z. 2022. godine bio uhapšen u Republici Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.

Kontinuiranim radom na utvrđivanju tačne lokacije lica na crnogorskom primorju, ali i Podgorici, službenici NCB Interpol-a Podgorica su ga juče locirali i lišili slobode u Master kvartu gdje se isti skrivao pod lažnim identitetom.

Nakon što je u komunikaciji sa inostranim partnerima potvrđen identitet lica, izvršeni su pretresi na lokaciji gdje je traženo lice boravilo i to prilikom službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“ su pronašli i oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela i koji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicionog postupka.

R.K.Z. će biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicionog pritvora, kako se navodi u saopšetnju.