Crna hronika

USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA! Policajci pred penzijom mogu nastaviti da rade

Autor Anđela Vukčević

“Izmjene i dopune krovnog zakona za Ministarstvo unutrašnjih poslova samo su jedan u nizu koraka koje menadžment preduzima u cilju unapređenja svih segmenata rada."

Izvor: MONDO/Mia Radulović

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore, na predlog Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojen je, podsjećaju iz MUP-a, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

"Imajući u vidu da je jačanje kadrovskih kapaciteta jedan od ključnih prioriteta u svobuhvatnom reformskom procesu bezbjednosnog sektora, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima stekli su se preduslovi da osnažimo policijske redove, posebno imajući u vidu višegodišnji problem nedostatka kadrova", navode iz MUP-a.

Predloženi model zapošljavanja u Upravi policije u vanrednim okolnostima, kakva, kako navode, jeste trenutni nedostatak od 1.500 policijskih službenika, omogućiće mladim ljudima koji su obavili stručno osposobljavanje u Upravi policije ili u nekom od drugih organa obavještajno-bezbjednosnog sektora da dobiju priliku da rade na poslovima za koje su se školovali.

Tako, između ostalog, "činimo dodatan napor da zaustavimo odlazak mladih iz Crne Gore I dajemo mogućnost da rade u interesu svoje države i građana".

Takođe, svi bivši policijski službenici koji su iz egzistencijalnih razloga u proteklim godinama napuštali Upravu policije, moći će da se prijave na javne oglase I zasnuju radni odnos u Upravi policije. Na taj način svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom daće veliki doprinos našoj zajedničkoj borbi, ne samo protiv kriminala i korupcije, već i borbi da svaki pojedinac u Crnoj Gori bude bezbjedan", saopšteno je iz MUP-a.

Borbu za, kako navode iz MUP-a, bezbjedno društvo nastaviće i policijski službenici koji ispunjavaju ili će uskoro ispuniti uslove za penzionisanje po povlašćenim uslovima.

"Jer izmjene zakona propisuju i prolongiranje roka za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima do 31.decembra 2028.

Izmjene i dopune krovnog zakona za Ministarstvo unutrašnjih poslova samo su jedan u nizu koraka koje menadžment preduzima u cilju unapređenja svih segmenata rada. Svjesni i drugih nedostataka trenutno važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima već u septembru pristupiće se sveukupnoj analizi, a zatim i radu na novom zakonskom rješenju", zaključuju iz MUP-a.