Crna hronika

ADVOKATI ČAMGOZA: ODLUKA O IZRUČENJU NIJE PODLOŽNA PROMJENAMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Ovdje želimo naglasiti da je preispitivanje ili promjena odluke Crne Gore o odbijanju izručenja Binalija Camgoza pravno nemoguća

Izvor: Binali Čamgoz, bos iz Turskefoto: Printscreen/Twitter

Juče su reagovali Marko V. Radović i Miloš M. Vuksanović, advokati turskog državljanina Binalija Camgoza čije je izručenje Turskoj odbijeno u januaru, a povodom teksta “Slučaj Camgoza nije gotova stvar"

“Naš klijent je, od trenutka donošenja odluke o neizručenju bio često spominjan u javnosti, uglavnom u političkom kontekstu, pri čemu su se određeni subjekti trudili da dovedu u pitanje legitimitet ove odluke. Ove aktivnosti, nažalost, podržavaju i neki mediji, stvarajući negativan ambijent oko našeg klijenta i pritom vršeći pritisak na institucije da preispitaju ili promijene odluku o njegovom izručenju.

Ovdje želimo naglasiti da je preispitivanje ili promjena odluke Crne Gore o odbijanju izručenja Binalija Camgoza pravno nemoguća. Razlozi za neizručenje su opšte prirode i ne odnose se na konkretno krivično djelo za koje ga Turska potražuje. Ti razlozi, utvrđeni odlukom ranijeg ministra pravde 22. januara 2024. godine, trajno onemogućavaju izručenje našeg klijenta Republici Turskoj, bez obzira na novi eventualni zahtjev.

Svaka promjena ove odluke predstavljala bi presedan u praksi međunarodne pravne pomoći i uvela njenog donosioca u zonu krivične odgovornosti. Kao pravni zastupnici Binalija Camgoza koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili prava našeg klijenta.

Podsjećamo da je odluka o neizručenju donijeta u skladu sa evropskim pravnim standardima, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, te praksu Evropskog suda za ljudska prava. Odluka je utemeljena na nepobitnim dokazima koji su već prethodno javno objavljeni.

Dok razumijemo važnost dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Republike Turske, vjerujemo da je za Crnu Goru prioritetno da se pridržava evropskih pravnih standarda i buduće članstvo u Evropskoj uniji. To je jasno naznačeno u Ustavu Crne Gore i predstavlja politiku aktuelne Vlade.

Na kraju, uvažavajući uredničku slobodu svih medija i odgovornost da se izvještava o temama od javnog interesa, istovremeno apelujemo na profesionalnu obavezu medija da javnost informišu tačno i nepristrasno.

Dalje objavljivanje tekstova i naslova bi moglo nanijeti štetu našem klijentu kroz vršenje neprimjerenog pritiska na nadležne institucije da preispitaju ili promijene već donesenu odluku o njegovom neizručenju. Svaki pokušaj takve izmjene ne samo da bi narušio pravnu sigurnost, već bi potencijalno doveo do ozbiljnih pravnih posljedica za one koji bi u tome učestvovali”, naveli su advokati u reagovanju.