Crna hronika

DETALJI OPTUŽNICE PROTIV IGORA KRSTOVIĆA

Izvor Vijesti

Krstović je u januaru 2020. godine teško ranjen u Zeti, a za saučesništvo u pokušaju ubistva tog tridesetosmogodišnjaka odgovaraju pripadnici podgoričke ćelije kavačkog klana Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović.

Izvor: MONDO/ GORDANA ŠĆEPANOVIĆ

Pripadnik škaljarskog klana Igor Krstović tražio je svojevremeno od jednog člana kriminalne organizacije da zapali porodičnu kuću Đ. K. u Golubovcima, nudeći novac za taj posao.

Navodi to specijalni tužilac Siniša Milić, u optužnici protiv sedmočlane grupe kojom je, piše, rukovodio Krstović.

Objašnjava se da je taj okrivljeni 10. i 11. decembra 2019. godine, putem kriptovane Skaj aplikacije, poslao lokaciju kuće i savjetovao kako da se zapali objekat vrijedan 100.000 hiljada eura, pišu Vijesti.

Nepunih dva mjeseca kasnije, on je teško ranjen u Zeti, a nadležni tvrde da su to učinile osobe bliske kavačkom kriminalnom klanu.

“Sa umišljajem je podstrekavao na izvršenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a djelo nije ni pokušano, na način što je od zasada neidentifikovanog pripadnika kriminalne organizacije, koji je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristio PIN... tražio da za novčanu naknadu koju bi okrivljeni K (Krstović) platio, on ili neko drugo lice koje bi ovo NN lice angažovalo, izvrše krivično djelo izazivanje opšte opasnosti... na štetu K. Đ. tako što će požarom izazvati opasnost za imovinu oštećenog Đ. K. - porodičnu kuću... čija vrijednost je iznosila 99.300 eura, pa je u tom cilju okrivljeni K. I. putem kriptovane SKY ECC aplikacije ovom NN pripadniku ukazao na lokaciju kuće i identitet njenog vlasnika, davao mu savjete kako da se kuća zapali, ukazujući mu da je treba politi benzinom kako bi cijela kuća izgorjela, te ovom NN pripadniku kriminalne organizacije ukazao da na tom objektu nema postavljenog video-nadzora zbog čega je tu radnju sigurno izvršiti”, navodi se između ostalog u optužnici SDT-a.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, 17. juna ove godine potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv sedam optuženih. Krstović se tereti za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, izazivanje opšte opasnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, tri krivična djela pranje novca i dva krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

“U. D. za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, A. K., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, L. V., za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pranje novca, A. S., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, B. D. (Boris Dobrović), za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i S. A. (Saša Anđušić) za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pranje novca”, navodi se u saopštenju od 10. jula.

Krstović je u januaru 2020. godine teško ranjen u Zeti, a za saučesništvo u pokušaju ubistva tog tridesetosmogodišnjaka odgovaraju pripadnici podgoričke ćelije kavačkog klana Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović, pišu Vijesti.

Dvije godine prije nego je ranjen, policajci su od njega privremeno oduzeli dva skupocjena automobila - “BMW” i “mini moris”, 182.450 eura, mačetu, kupoprodajne ugovore, kriptovane telefone...

Iz Uprave policije tada su saopštili da je Krstović bezbjednosno interesantna osoba i da je njegova kuća pretresena u nastavku borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Osim toga, od njega su tada oduzeli metalni boks, dva noža na preklapanje, biber sprej...

Bio je dio ekipe koja je krajem juna 2017. godine, u buvanskoj diskoteci “Trokadero” maltretirala poznatog crnogorskog sportistu i sina jednog od najviših Vladinih funkcionera. Ista ekipa nakon tog incidenta nasrtala je na policiju, ali zbog toga niko nije procesuiran, saopšteno je tada nezvanično.

Pripadnici specijalne policije nekoliko dana kasnije, ušli su u tu diskoteku i pretresli grupu u kojoj su bili Krstović i sada pokojni Milić Minja Šaković... ali ništa od nedozvoljenih predmeta nisu pronašli.

Krstović je uhapšen u Budvi 26. marta ove godine, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala, budvanskih policajaca i uz podršku Specijalnog policijskog odjeljenja, pišu Vijesti.

U zvaničnom saopštenju napisali su da je riječ o “visokorangiranom pripadniku jedne kriminalne grupe koja je sprovodila kriminalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore”.

“U aktivnosti lišenja slobode I. K. učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv krimnala, Specijalnog policijskog odjeljenja i Odjeljenja bezbjednosti Budva. Službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju intenzivne i odlučne aktivnosti sa primarnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica”, kazali su iz UP.

Crnogorska policija za Krstovićem je tragala od kraja novembra prošle godine.

U akciji sprovedenoj tada slobode su lišeni Podgoričani Saša Anđušić i Boris Dobrović, osumnjičeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Možda ce vas zanimati