Crna hronika

ŠARANOVIĆ: UPRAVI POLICIJE NEDOSTAJE 1.500 SLUŽBENIKA, POTREBNO JE MIJENJATI ZAKON

Autori Gradska RTV Anđela Vukčević

To u praksi, objašnjava Šaranović, pravi probleme u funckionisanju sektora bezbjednosti u brojnim opštinama Crne Gore.

Izvor: Demokrate

Višedecenijsko uništavanje sektora bezbjednosti u Crnoj Gori rezultiralo je brojnim problemima policije, među kojima resorni ministar Danilo Šaranović izdvaja kadrovski deficit. Taj problem trebao bi da se riješi izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je danas podržao skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova bilježi nikada bolje rezultate naročito u sektoru borbe protiv kriminala i korupcije, prema riječima ministra Danila Šaranovića, Uprava policije bilježi kadrovski deficit od 1500 službenika. U cilju rješavanja ovog problema, Šaranović je kroz izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima, pored ostalog, predložio pojednostavljivanje procedure za zapošljavanje u policiji.

“U sektoru za borbu protiv kriminala imamo popunjenost od svega 61 odsto, u sektoru policije opšte nadležnosti 58 odsto, u sektoru granične policije 68 posto, u sektoru policije posebne namjene 67 posto. U sektoru za finansijsko obavještajne poslove, koji je najmanji sektor u Upravi policije sa 40-ak službenika, imamo visoku popunjenost sa 82 odsto“, kazao je Šaranović.

To u praksi, objašnjava Šaranović, pravi probleme u funckionisanju sektora bezbjednosti u brojnim opštinama Crne Gore.

“U odjeljenju bezbjednosti u Berana imamo sistematizovanih 16 mjesta za policijske službenike koji trebaju da rade u saobraćajnoj policiji. U ovom trenutku imamo svega 8 policajaca koji rade u saobraćajnoj policiji, a u narednih godinu dana od njih 8 šest će ispuniti uslove za penziju to znači ćemo u jednim Beranama imati svega 2 policajca koji će raditi u saobraćajnoj policiji. U odjeljenju bezbjednosti Pljevlja do kraja naredne godine 70 odsto uniformisanog sastava policije će steći uslove za penziju“, ističe Šaranović.

Izmjenama se inicira i produženje rokova do 2028. godine za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima policijskim službenicima, koji je po važećem zakonu trebao da istekne 31. decembra 2025.