Crna hronika

OTAC I OTETA DJEVOJČICA NA PUTU ZA AMERIKU

Autori Primorski portal Anđela Vukčević

Danas je iz Tirane poveo za SAD.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Šestogodišnju djevojčicu koju je otac Thomas William Hollenbeck kidnapovao u Baru prije tri dana, danas je iz Tirane poveo za SAD. To je za Primorski portal potvrdila majka djeteta Tracy Shannon Lyn, američka državljanka koja četvrtu godinu ima boravak u Baru.

Njen bivši nevjenčani suprug, otac djevojčice, je 13. avgusta ilegalno sa djetetom iz Crne Gore prešao u Albaniju. Prema navodima majke, dijete nije imalo pasoš. U Ambasadi SAD u Tirani su potvrdili da je otac dan nakon što je oteo djevojčicu aplicirao u američkoj Ambasadi u Albaniji da se djetetu izda pasoš, piše Primmorski portal.

“Policija je obaviještena od Interpola da je djevojčica iz Tirane ušla u avion za London. Sinoć su stigli u London u 22:05. To me obavjestila crnogorska policija. Jutros su iz Londona poletjeli za SAD. Koliko sam shvatila dobio je odobrenje da putuje sa djetetom za Ameriku. Policija u Crnoj Gori se trudila, Ambasada SAD u Crnoj Gori, međutim Interpol i Ambasada SAD u Tirani su zakazali. Dali su pasoš djetetu za koje su obavješteni da se potražuje. Moj plan je da budem uporna i da stupim kontakt sa ocem mog djeteta, vlastima u SAD. Od svog dijeteta ne mogu i neću odustati. Zynlea je dio mene, mog srca, Ja sam je rodila”, kazala je za Primorski portal emotivno skrhana Shannon Lyn dodajući da je bila raspisana žuta Interpolova potjernica.

Objavljuje se i kada dijete otme jedan od roditelja.

Otac je ranije tvrdio da je njegova nevjenčana supruga Tracy Shannon Lyn otela kćerku i sa njom napustila SAD odakle je došla u Crnu Goru. Majka nije obavijestila oca o napuštanju SAD-a sa djetetom, niti je tražila njegovu saglasnot tokom trajanja postupka pred našim sudom o vraćanju djeteta.

Prema informacijama koje su bile dostupne crnogorskim pravosudnim organima, majka djevojčice kada su ušle u Crnu Goru 2021. godine imala je starateljstvo, za dijete izvod iz matične knjige rođenih u kojem otac nije bio upisan. Otac nije odmah upisan po rođenju djeteta već naknadno. U međuvremenu, donesena je odluka suda u SAD da je Tomas otac djeteta, i da je dijete povjereno majci. Donijeta je odluka o načinu viđanja oca i djeteta. Već tada majka i dijete su bili u Crnoj Gori. U razgovoru za Primorski portal Tracy Shannon Lyn navodi da je bila žrtva nasilja od strane nevjenčanog supruga.

Podsjetimo, tri puta, tokom nepune tri godine, je Osnovni sud u Baru odlučivao o predlogu za vraćanje maloljetnog dijeteta Zynlea Ryan u Sjedinjene Američke Države koji je podnio otac Thomas William Hollenbeck. Dva puta Osnovni Sud u Baru nije presudio da se dijete vrati u SAD, treći put je odlučeno u korist oca. Međutim, ta presuda je u rukama sudija Višeg suda u Podgorici i još nije pravosnažna, potvrđeno je Primorskom portalu.