Crna hronika

CRNA GORA DOBILA REGISTAR PEDOFILA, EVIDENTIRANO 98 OSOBA!

Autor Balša Janković Izvor CdM

Naglašava se da je Ministarstvo pravde nadležno za vođenje posebne evidencije.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ministarstvo pravde je saopštilo da su službenici Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju završili unos podataka u posebnu evidenciju, odnosno Registar za lica osuđena za krivična djela protiv polne slobode učinjena na štetu maloljetnika. To je urađeno u skladu sa članom 123 a Krivičnog zakonika Crne Gore. Na osnovu dostavljenih pravosnažnih presuda u Registru počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika u ovom trenutku evidentirano je 98 osoba. Uvođenje evidencije propisano je izmjenama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu 8. januara 2022. godine.

“Registar sadrži sljedeće podatke o osuđenom licu i to: ime i prezime; jedinstveni matični broj; adresu prebivališta i boravišta; podatke o zaposlenju; podatke o osobenim znacima; podatke o krivičnom djelu i krivičnoj sankciji koja mu je izrečena i podatke o pravnim posljedicama osude”, kazali su iz Ministarstva pravde.

Naglašava se da je Ministarstvo pravde nadležno za vođenje posebne evidencije.

“Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati. Podaci iz posebne evidencije mogu se dati sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica o kome se vodi posebna evidencija, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici policije, kada je to potrebno za vršenje poslova iz njene nadležnosti. Osim toga, podaci iz posebne evidencije mogu se, na obrazložen zahtjev, dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posljedice osude”, ističe se u saopštenju.

U Ministarstvu pravde ističu da su državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa djecom dužni da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa djecom, upisano u posebnu evidenciju.

“Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom. Na osnovu dostavljenih pravosnažnih presuda od strane sudova u Registru počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika u ovom trenutku evidentirano je 98 lica”, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde se zahvalilo sudovima koji su, kako kažu, doprinijeli uspešnoj realizaciji ovog projekta.

“Ovaj projekat predstavlja samo jedan od koraka ka sveobuhvatnoj digitalizaciji i unapređenju efikasnosti pravosudnog sistema. Ministarstvo će nastaviti rad na poboljšanju sistema, a podaci kojima raspolaže Ministarstvo biće dostupni ovlašćenim subjektima”, zaključuje se u saopštenju.