Crna hronika

DRŽAVLJANKA RUSIJE PUŠTENA IZ PRITVORA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Viši sud u Podgorici ukinuo je ekstradicioni pritvor Ingi Pelinyagra, državljanki Ruske Federacije sa političkim azilom u Italiji, a koja je prije tri sedmice uhapšena na aerodromu u Golubovcima, saznaju "Vijesti".

Izvor: MONDO

Pelinyagri je Viši sud prethodno odredio pritvor zbog postojanja međunarodne potjernice NCB Interpola Moskva, od 28. novembra 2023. godine, a radi krivičnog gonjenja zbog krivičnog djela prevara izvršena od strane grupe lica po prethodnom dogovoru u izuzetno velikom obimu, stav 4 član 159 Krivičnog zakonika Rusije.

U rješenju o ukidanju pritvora, u koje su "Vijesti" imale uvid, pored ostalog, navodi se da je 07.08.2024. sudu dostavljen dopis Uprave policije Crne Gore - Interpol Podgorica, koji je dostavljen Ministarstvu pravde, "u kojem je navedeno da je nakon pravne revizije podataka u međunarodnoj potjernici u odnosu na okrivljenu Ingu Pelinyagra, donijeta odluka Generalnog sekretarijata Interpola da evidentiranje podataka sadržanih u zahtjevu ne bi bilo u skladu sa članom 2(1) Statuta Interpola".

"Shodno tome difuzija će biti otkazana, a informacije u vezi sa licem će biti izbrisane iz Interpolovih baza podataka. Generalni sekretarijat Interpola je u svom obavještenju naveo da se Interpolov kanal komunikacije 124/7 više ne može koristiti u vezi sa ovim slučajem", stoji u obrazloženju rješenja, kako prenose Vijesti.

Kako se dodaje, imajući u vidu da međunarodna potjernica u odnosu na okrivljenu Ingu Pelinyagra više nije na snazi, a ista je predstavljala pravni osnov za određivanje pritvora, sudija za istragu je okrivljenoj ukinuo pritvor.

Inga Pelinyagra je, po potjernici ruskog centra Interpola, 22. jula uhapšena na aerodromu u Podgorici.

Nakon hapšenja, njen suprug Maksim "Vijestima" je kazao da ona od policije nije dobila potvrdu koja dokazuje i pojašnjava rusku Interpol potjernicu.

Inga je, kako je tada kazao, rođena u Ukrajini, ima pasoš Ruske Federacije, a u Italiji je ostvarila politički azil. Njoj je taj status u Italiji dodijeljen u maju ove godine, što je redakciji nedavno potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova Italije.

Pravnu podršku u Crnoj Gori, u ovom slučaju obezbijedila je Akcija za ljudska prava (HRA).