Crna hronika

NASERU RAMAJU ODUZET PASOŠ! Ne smije da napušta stan

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Pojašnjeno je da ove mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude.

Izvor: MONDO/ GORDANA ŠĆEPANOVIĆ

Sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević, odredio je Naseru Ramaju, osumnjičenom za utaju poreza u iznosu od preko dva miliona eura, mjere nadzora i to: zabrana napuštanja stana kao i privremeno oduzimanje putnih isprava, saopšteno je iz tog suda.

Pojašnjeno je da ove mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude.

“Sud će svaka dva mjeseca ispitati da li su primjenjene mjere i dalje potrebne. Ukoliko okrivljeni prekrši izrečene mjere nadzora, može mu se odrediti pritvor”, naglasili su iz Osnovnog suda u Kotoru.

Ramaj je uhapšen prije dva dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa čime je načinjena materijalna šteta Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.044.008,64 eura. Policija je protiv Ramaja podnijela krivičnu prijavu.

“U nastavku aktivnosti koju su Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga realizovali 1. avgusta 2024. godine, u koordinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, prilikom koje je uhapšena V.G., direktorica privrednog društva d.o.o „Alart Centar Budva – CG“ i protiv nje i navedenog privrednog društva podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa, danas je u Ulcinju od strane službenika Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, uhapšen je N.R., nakon što je stupio u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj”, navodi se u orekjučerašnjem saopštenju Uprave policije UP.

Juče je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović na konferenciji za medije saopštio da je Ramaj dobio počasno državljanstvo na predlog bivšeg premijera Dritana Abazovića.

“Konkretnije, ovo lice se 28. avgusta 2023. godine molbom obraća bivšem premijeru Dritanu Abazoviću, kojom traži da po skraćenom postupku, dobije tzv. počasno državljanstvo na predlog premijera”, kazao je Šaranović.

Dva dana kasnije, kako je kazao, Kabinet bivšeg premijera se obraća tadašnjem ministru finansija Aleksandru Damjanoviću za mišljenje.

“To mišljenje se od strane ministra finansija dostavlja bivšem premijeru 12. septembra u kojem se kaže da Ministarstvo finansija smatra opravdanim da Naser Ramaj dobije crnogorsko državljanstvo. S obzirom na to da se ovom licu danas stavlja na teret utaja poreza od najmanje dva miliona eura, ono što je vrlo indikativno jeste na bazi čega je tadašnje Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, kada, kako sam obaviješten, u Ministarstvu finansija ne postoji nikakav trag, odnosno, bilo kakva dokumentacija koja svjedoči provjeri finansijskog poslovanja Nasera Ramaja u Crnoj Gori”, pojasnio je ministar.

Prema njegovim riječima više detalje o tome bi moglo dati Ministarstvo finansija.

“Dalje, dva dana kasnije, 14. septembra se bivši premijer obraća bivšem ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, sa predlogom da se Naseru Ramaju dodijeli crnogorsko državljanstvo u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, na bazi pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva finansija”, dodao je Šaranović.

MUP 27. oktobra 2023. godine, četiri dana prije formiranja ove Vlade, donosi rješenje kojim Ramaj stiče status crnogorskog državljanina.