Crna hronika

SPO PO NALOGU SDT JOŠ DUBLJE KOPA U RUDNIKU UGLJA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ušli su u utorak u Rudnik uglja Pljevlja, odakle su uzeli obimnu dokumentaciju o poslovanju rudarskog giganta u vrijeme dok je na čelnoj poziciji bio Milan Lekić.

Izvor: MONDO

“Vijesti” od više izvora iz te državne kompanije saznaju da su SDT i SPO tražili kompletnu dokumentaciju i sve ugovore, koje je od aprila 2021. pa do kraja avgusta 2023. godine potpisivao bivši izvršni direktor, a koje ranije nijesu uzeli, ali i sve odluke Odbora direktora najznačajnije privredne kompanije koja s Elektroprivredom čini srce energetskog sistema Crne Gore.

Sagovornici tvrde da je posjeta službenika SPO uslijedila dok su trajali pregovori i pripremao teren o sklapanju novog ugovora s Elektroprivredom Srbije o prodaji uglja EPS-u, nakon što sljedeće godine počne dugo najavljivana ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja. Pogoni tada neće raditi najmanje osam mjeseci.

Zbog te rekonstrukcije, kako su pojasnili u RUP-u, javio se ogroman problem za buduće poslovanje Rudnika uglja - nakon što se okonča taj posao, u pogonima će moći da koriste samo visokokvalitetan ugalj, dok će niskokalorijsku odnosno “prljavu” rudu, kako sada stoje stvari na tržištu, moći da prodaju isključivo susjednoj Srbiji...

Inženjer rudarstva Milan Lekić početkom 2021. godine, kao kadar Nove srpske demokratije (NSD) i blizak prijatelj predsjednika Skupštine Andrije Mandića, izabran je za izvršnog direktora Rudnika, ali je smijenjen u avgustu prošle godine nakon što je Inspekcija rada utvrdila da je na tu funkciju izabran grubim kršenjem zakona, odnosno mimo konkursa.

Na povratak Lekića u Rudnik uglja Pljevlja nije se mnogo čekalo - krajem marta izabran je za člana, a potom i predsjednika Odbora direktora, a upućeni su tada tvrdili da je direktno predsjednik parlamenta lobirao i politički uslovljavao premijera Milojka Spajića tražeći da se njegov kadar vrati na čelo RUP-a, kako pišu Vijesti.

Početkom jula, na konstututivnoj sjednici, ponovo je imenovan za predsjednika Odbora direktora Rudnika, dok druga dva člana iz ranijeg saziva nijesu nastavili angažman... Saopšteno je da se to desilo jer “zbog obimnih radnih obaveza nijesu mogli nastaviti mandat u novom”...

SPO se, po nalogu SDT-a, posebno interesovao za poslovnu dokumentaciju - izvode računa svih službenih platnih kartica za izvršnog direktora i članove Odbora direktora u posljednjih nekoliko godina, ali i za podatke o uplaćenim sponzorstvima, donacijama i pomoći...

Prodaja uglja, damperi, traktori...
Specijalnom državnom tužilaštvu u protekle tri godine dostavljene su brojne krivične prijave zbog poslovnih odluka i ugovora koje je sklopio bivši izvršni direktor Milan Lekić u AD Rudniku uglja Pljevlja.

Najpoznatija afera je oko ugovora koji je parafirao u maju 2022. godine s Elektroprivredom Srbije o prodaji mrko-lignitnog uglja EPS-u po cijeni od 28,8 eura bez PDV-a, po kojoj je pljevaljska kompanija izvozila mrki ugalj EPS-u i to baš u vrijeme dok je srpski energetski sistem plaćao ugalj Bosni i Hercegovini po cijeni od minimum 65 eura po toni. Iz Rudnika uglja su tada kazali da se radi o različitim kalorijskim vrijednostima uglja i da cijena ne može biti ista.

SDT je krajem te godine formirao predmet po krivičnoj prijavi Demokratske partije socijalista (DPS), koji su u prijavi naveli da je Lekić “iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja, zaključio štetan ugovor o kupoprodaji mrko-lignitnog uglja s EPS-om po cijeni 28,80 eura iako je znao da to nije realna cijena uglja”...

Pola godine kasnije SDT je otvorio istragu zbog osnovane sumnje da je došlo do zloupotrebe službenog položaja u tom poslu, a u junu 2023. godine su službenici SPO iz pljevaljske kompanije uzeli i poslovnu dokumentaciju oko tog posla.

U to vrijeme objelodanjeno je da su RUP i EPS potpisali i novi ugovor o prodaji uglja Srbiji, ali je ovaj put cijena korigovana i povećana na 42 eura po toni mrko-lignitnog uglja. Nije otkriveno kada je posao zaključen - prije ili nakon posjete SPO.

Krajem decembra 2023. godine Elektroprivreda Srbije je jednostrano raskinula prvi ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, ali iz RUP-a nikada nije stiglo pojašnjenje zbog čega je ugovor raskinut i zašto nijesu uložili žalbu zbog prekida ugovornih obaveza, kako pišu Vijesti.

Lekić je tvrdio da tim poslom nije nanijeta šteta pljevaljskoj državnoj kompaniji, iako je nakon parafiranja ugovora ocijenio da je to “veliki dan” za pljevaljski rudnik. Nakon raskida ugovora saopštio je: “Elektroprivreda Srbije je imala osnov za raskid, ali time nije napravljena šteta Rudniku uglja”.

Na brojne optužbe o mogućem štetnom poslu reagovali su iz Rudnika uglja i pojašnjavali da su Srbiji prodavali niskokalorijski ugalj - jalovinu, koji ne odgovara ni Termoelektrani Pljevlja, koji je dobar za termoelektranu Kolubara u Srbiji...

SDT istražuje i detalje iz krivične prijave koja se, osim za ugalj, odnosila i na kupovinu dampera (specijalnog kamiona) od bosansko-hercegovačke firme “BPS Ugljevik” za 3,5 miliona eura bez PDV-a, što je za milion bila veća cijena nego za ista vozila kupljena godinu ranije...

Krivična prijava podnijeta je 16. maja 2022. godine zbog sumnje da je Lekić, kako se navodi, zaključio štetan ugovor za nabavku dampera, proizvođača Belaz za potrebe RUP-a s firmom “BPS Ugljevik” za iznos od 3.459.800 eura (bez PDV).

U prijavi piše i da je Lekić navodno znao da to nije realna cijena dampera, a posebno zbog podatka da je godinu ranije od iste firme kupljen isti broj dampera, ali za cijenu koja je bila milion eura niža.

“Vijesti” saznaju da SDT ispituje i nabavku radnih mašina i traktora s priključnim dodacima koje je Rudnik Pljevlja kupio za sadnju i održavanje zasada ljekovitog bilja na bivšem kopu.