Crna hronika

MUP DOBIO SOFTVER ZA VOĐENJE EVIDENCIJE SLUČAJEVA TRGOVINE LJUDIMA

Autor Vasilisa Grgurević

Šef misije IOM-a, Vladimir Gjorgjiev, naglasio je da je primopredaja softvera koji je izrađen prema potrebama Ministarstva unutrašnjih poslove, ključna za unapređenje cjelokupnog sistema praćenja i analize slučajeva trgovine ljudima.

Izvor: MONDO/ Anja Rašović

V.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tijana Šuković i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije Vladimir Gjorgjiev, održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o projektima koji se zajednički implementiraju u oblastima integrisanog upravljanja granicom, migracijama i borbi protiv trgovine ljudima. Tom prilikom, Ministarstvu unutrašnjih poslova predat je softver izrađen za vođenje elektronske evidencije slučajeva trgovine ljudima koji će omogućiti generisanje zvanične statistike o slučajevima trgovine ljudima na nacionalnom nivou.

Tokom sastanka, v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Tijana Šuković, istakla je da će, imajući u vidu da kao država ulazimo u zahtjevniju fazu pregovaračkog procesa, uspostavljanje ovog softverskog rješenja osnažiti kapacitete organa za krivično gonjenje trgovine ljudima, odnosno unaprijediti sistem prikupljanja podataka prema uspostavljenim standardima, čime će se omogućiti praćenje aktuelnih trendova i sačinjavanje kvalitetnih analiza, kao osnove za kreiranje budućih politika u ovoj oblasti.

“Takođe, iskazala je zahvalnost Međunarodnoj organizaciji za migracije na kontinuiranoj podršci koju pružaju Ministarstvu i u jačanju kapaciteta u dijelu upravljanja migracijama, uključujući unapređenje granične kontrole i prekogranične saradnje”, navodi se u saopštenju.

Šef misije IOM-a, Vladimir Gjorgjiev, naglasio je da je primopredaja softvera koji je izrađen prema potrebama Ministarstva unutrašnjih poslove, ključna za unapređenje cjelokupnog sistema praćenja i analize slučajeva trgovine ljudima.

“Ova aktivnost igra vitalnu ulogu u jačanju institucionalnih kapaciteta Crne Gore za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanog kriminala. Time se direktno doprinosi ispunjavanju preporuka Evropske komisije i usklađivanju sa standardima EU u poglavljima 23 i 24, posebno u pogledu vladavine prava, zaštite ljudskih prava i migracija. Takođe, potvrđuje uspešnu i kontinuiranu saradnju između MUP-a i IOM-a”, ističe MUP.

Aktivnost je realizovana je u okviru regionalnog projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) „Zajedničko djelovanje Zapadnog Balkana protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima“ i istovremeno je rezultat dobre regionalne saradnje u prekograničnoj razmjeni dobrih praksi budući da se oslanja na uspješne idejne modele koji su implementirani u Bosni i Hercegovini.