Crna hronika

"PUTIN" U GRUPI, PIJETAO NA KOKAINU: ISTRAGA PROTIV GRUPE OSUMNJIČENE ZA ŠVERC 2,5 TONE KOKAINA

Izvor Vijesti

Policajac učio Vuka Vulevića da se ratosilja kriptovanog telefona, mjesec nakon krijumčarenja oko 1,5 tona droge.

Izvor: Uprava policije

Izvjesni policajac Baković, poručivao je bezbjednosno interesantnom licu Vuku Vulević da se riješi svog kriptovanog telefona ili da makar zamijeni postojeći nalog na zaštićenoj aplikaciji, prenose Vijesti.

Beranac je takve poruke na Skaj aplikaciji dobijao u novembru 2020. godine, par mjeseci nakon promjene tridesetogodišnjeg režima i uoči početnih transformacija u bezbjednosnom sektoru.

Sada odbjeglog pripadnika organizovane kriminalne grupe odgovorne za šverc oko 2,5 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, o tome obavještava njegov saradnik koji je pisao pod šifrom BQVHHT.

“I da, reče ti Baković da makneš kriptu. Ili da je zamijeniš. Al’ reče da ne čekaš. Baković policajac”, poruka je koju je Vulević dobio 20. novembra 2020. godine u 10 sati i 30 minuta.

Iz tih transkripata proizilazi da Vulevića zanima zbog čega, ali mu sagovornik odgovara da ne zna.

“E ne znam, došao je jutros ovom to da kaže - ‘Reci Vuku tu kriptu što ima kod sebe da makne, nek uzme drugu’”, ponavlja Vulevićev kolega poruku od policajca...

Aplikacije koje milioni svakodnevno koriste za komunikaciju obezbjeđuju određeni stepen privatnosti, a Sky ECC koju je razvila kanadska kompanija Sky Global, reklamirana je kao “najbezbjednija platforma za razmjenu poruka koju možete kupiti”, navodi se u analizi Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Objašnjava se da su se poruke šifrovale i automatski brisale nakon 30 sekundi, a u slučaju da telefon nije imao pristup mreži, poruka bi se čuvala do 48 sati prije brisanja. Ako bi korisnik unio lozinku za “vanredne okolnosti”, uređaj bi brisao sadržaje.

Nakon niza racija, početkom 2021. godine, Sky je ugašen. Međutim, prije nego se to desilo, u martu 2021. godine - belgijska, holandska i francuska policija “provalile” su servis za šifrovanje poruka Sky ECC-a, što im je omogućilo razotkrivanje 80 miliona poruka, pišu Vijesti.

“Time su policiji pružene dragocjene informacije o aktivnostima kriminalnih grupa, uključujući i one na zapadnom Balkanu... Upadom u servis za razmjenu poruka, policiji je pošlo za rukom da prati aktivnosti kriminalnih grupa i prikupi informacije o preko stotinu planiranih velikih kriminalnih operacija... Čak i nakon rušenja Sky ECC, istražitelji i dalje pretražuju informacije i sprovode hapšenja. Samo u Belgiji, od marta 2022. godine, informacije izvučene iz dešifrovanih poruka obezbijedile su dokaze za 118 postojećih slučajeva, što je dovelo do otvaranja 276 novih istraga i identifikacije 888 osumnjičenih. Istražitelji su isto tako zaplijenili više od 90 tona droge u prodajnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, kao i gotovinu i robu u vrijednosti od skoro 60 miliona evra”, stoji u tekstu.

Vulević je nedavno osumnjičen da je dio šire grupe u međunarodnom švercu droge, a kojom su rukovodili Vaso Ulić i Radoje Zvicer, tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U spisima tog tužilaštva, navodi se da je Vulević, uz okrivljenog Damira Mandića, pratio tok realizacije kriminalnog plana o krijumčarenju droge i da su o tome razgovarali na Skaju.

Mjesec dana prije nego mu je poručeno da uništi broj sa kojeg piše na kriptovanom programu, on se kod jedinog osuđenog za učestvovanje u ubistvu Duška Jovanovića raspitivao kako ide posao:

”’Šta vele, mogu li šta’”, pa na odgovor okrivljenog Damira Mandića: “Putin kaže da sve ide ok, da će se za kengure brzo slat”, kojom prilikom okrivljeni Damir Mandić kada kaže Putin misli na okrivljenog Delić Ivana, čiji je to nik nejm u okviru PIN-a koji je koristio, u vezi sa čime okrivljeni Vuk Vulević odgovara: “Pa dobro je ako bude to”, navode iz Specijalnog tužilaštva u spisima protiv te grupe, prenose Vijesti.

Navodi se i da u nastavku njihove komunikacije, Mandić šalje poruku koju je razmijenio sa članom te grupe Veselinom Pavličićem, koji je u okviru SKY naloga koristio nadimak AC/DC, nakon čega mu Vulević govori da ubace još kokaina:

”Jer želi da učini momcima koji su im obezbijedili pare”.

Istražitelji tvrde da je ta grupa švercovala ogromne količine kokaina bar u dva navrata, a da je u prvoj bilo 1.570 kilograma.

Udio Vulevića i Mandić u tome bio je osam kilograma, navode iz SDT-a.

”Droga je bila zapakovana u pojedinčanim pakovanjima težine od 25 kg, na kojima se na odredenom broju pakovanja nalazio žig u obliku ‘pijetla’ plave boje, a na preostalim pakovanjima žig u obliku potkovice sa djetelinom sa četiri lista i sa oznakom RM 11, koja su potom smještena u crne vreće povezane zelenom trakom sa oznakom ‘200’”, navode istražitelji.

Objašnjava se da je najveći postotak u tom poslu bio Vasa Ulića i Leona i Viktora Drešaja - 500 kilograma, Radula Božovića 100 kg, Mila Božovića i Petra Miranovića 10 kg, Vjekoslava Lambulića, 35 kg, Vukana Matić Čokovića i NN licu sa nadimkom ‘Lika’ 300 kg:

”Dok je preostali dio opojne droge kokain udio okrivljenih Pavličić Veselina, Delić Ivana, Pavličević Dragana, Božović Milete i drugih NN lica”, stoji u dokumentima SDT-a.

U međunarodnoj akciji “General”, istražitelji iz SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), mjesecima su tijesno sarađivali sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (Europol), Federalnim istražnim biroom (FBI), američkom Upravom za suzbijanje narkotika (DEA) i Australijskom federalnom policijom (AFP).

“Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V. U. i R. Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije”, navodi se u saopštenju SDT-a od 17. jula, koje potpisuje specijalni tužilac Vukasa Radonjić, prenose Vijesti.

Oko 1.500 kilograma kokaina, u vremenskom periodu od 27. do 29. oktobra oktobra, plovilima je prenijeta do lokacije o kojoj su se dogovorili Vaso Ulić, Mileta Božović i NN lice sa nadimkom “Felix”...

”A radi pretovara navedene opojne droge u plovilo - brod, vlasništvo lica sa nadimkom ‘Felix’, i to na lokaciju koju su okrivljeni Božović Mileta i NN lice, u porukama putem kriptovane SKY ECC komunikacije obilježili sa “4N. 80 W”, radi njenog daljeg prenošenja u pravcu Australije, da bi dana 28/29.10.2020. godine, prilikom prenošenja opojne droge do broda u vlasništvu NN lica sa nadimkom “Felix”, nadležni organi Kolumbije i SAD pronašli i oduzeli 710 kg opojne droge kokain koja se nalazila na jednom od plovila, dok je ostatak opojne droge koja se nalazila na drugom plovilu odbačen i zapaljen, a nadležni organi Kolumbije su u vezi sa predmetnim dogadajem lišili slobode i pokrenuli krivični postupak protiv četiri lica”, navode iz SDT-a.

Gotovo svi okrivljeni u predmetu “General” godinama su u evidencijama crnogorskih bezbjednosnih službi, a u dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA) navodi se da je šverc kokaina većini glavni biznis.

“Švercom kokaina bavi se i klan Tuzana - braće Leona i Viktora Drešaja, s tim što im to nije primarna djelatonost, već krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda. OKG iz Rožaja, kojom upravlja Safet Kalić, dominantno se prebacila na posao sa švercom marihuane, a klan Vasa Ulića, koji iz Podgorice vuče konce, dominantno se specijalizovao za međunarodni šverc sintetičkih droga. Za drugi rožajski klan, čiji vođa je Asmir Kalač, evidentirano je da su najaktivniji u švercu heroina, dok se za klan Beranca Vuka Vulevića vezuje izvršenje krvnih delikata i distribucija narkotika”, saopštio je izvor “Vijesti” iz bezbjednosnog sektora još 2022. godine.

Navodno, u tajnom dijelu dokumenta, koji je izradio međuresorski tim u kome su bili predstavnici obavještajnog sektora, Uprave policije i tužilaštva, evidentirano je da osim dva najopasnija klana - “Kavači” i “Škaljari”, koji broje na stotine vojnika, ostale krimi-grupe imaju po najmanje 30 članova.