Crna hronika

VRHOVNI SUD ODGODIO IZRUČENJE DO KVONA JUŽNOJ KOREJI

Autor Balša Janković

Vijeće Vrhovnog suda odložilo je izručenje kralja kriptovaluta Do Kvona matičnoj zemlji - Južnoj Koreji sve dok ne donesu odluku po Zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koje je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

"Na današnjoj sjednici vijeća, donijeto je Rješenje kojim se određuje odlaganje izvršenja rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, do odluke Vrhovnog suda o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koja će biti donijeta u zakonskom roku", piše u saopštenju Vrhovnog suda Crne Gore.

Odluka vijeća, kojim je predsjedavala sutkinja Seka Piletić, donijeta je jer je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) 2. avgusta podnijelo Zahtjev za zaštitu zakonitosti sa predlogom za odlaganje izvršenja odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda da se Do Kvon izruči Južnoj Koreji.

Reakcija VDT-a uslijedila je dan nakon što je Apelacioni sud pravosnažno potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici da se odobri izručenje Do Kvona matičnoj zemlji, a današnja odluka zaustavila je da Uprava policije i Ministarstvo pravde odmah i realizuju ekstradiciju.

VDT je tražilo da Vrhovni sud preispita da li je zakonita odluka Višeg suda u Podgorici, ali i Apelacionog suda, kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, te da se odbije njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

“Vrhovno državno tužilaštvo 2. 8. 2024. godine podiglo je zahtjev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim sudom Crne Gore protiv rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda u pomenutom predmetu, zbog povrede Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Predmetnim zahtjevom je predloženo da Vrhovni sud Crne Gore, shodno zakonskim odredbama, odloži izvršenje odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore do donošenja odluke Vrhovnog suda po podignutom Zahtjevu za zaštitu zakonitosti izjavljenog na ove sudske odluke”, odgovorili su ranije "Vijestima" u VDT-u.

Zastupnik odbrane Do Kvona, advokat Goran Radić kazao je ranije "Vijestima" da "očekuju da u skladu sa pravosnažnom odlukom suda Do Kvon u narednim danima bude izručen Južnoj Koreji".

"Preinačenje pravosnažne odluke, koja je u korist okrivljenog, nije moguća osim uz zloupotrebu položaja. Kako se pravosnazna odluka ne može preinačiti na zakonit način onda nema svrhe ni odlagati njeno izvršenje već Vrhovni sud može zarad buduće sudske prakse u redovnoj proceduri raspraviti ovo pitanje u skladu sa uobičajenom dinamikom rada”, kazao je Rodić.

Rodić je podsjetio i na seriju neusklađenih pravnih odluka u slučaju izručenja Do Kvona.

"Kad je Viši sud donio treću po redu odluku u skraćenom postupku da se Kvon izruči SAD, onda tužilaštvo nije ništa prigovaralo takvoj odluci. Bilo im je sasvim u redu i zakonito da sud, a ne ministar odlučuje o izručenju. Pošto je ta odluka ukinuta jer je bila zasnovana na lažnim podacima o vremenu prijema zahtjeva za izručenje, koje je sudu dostavio ministar pravde Andrej Milović, Viši sud je donio novu odluku kojom dozvoljava izručenje Kvona Koreji. E tek tada tužilaštvo razvija novu pravnu teoriju, da ne može sud u skraćenom, nego ministar pravde u redovnom postupku odlučivati o izručenju Kvona. Očigledno nije važno postupanje u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima, već ispuniti ministrovo nezakonito privatno obećanje o izručenju Kwona", navodi Rodić.

On je saopštio i da sedam sudskih odluka u ovom slučaju ekstradicije predstavljaju svojevrsnu pravosudnu blamažu.

"Naravno, u svemu tome treba istaći i pozitivan izuzetak - konzistentno zakonito odlučivanje Apelacionog suda, kojem je bila samo važna primjena zakona i međunarodnih ugovora", istakao je Rodić.

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procjenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Do Kvon napustio je pritvor u Spužu i mjesecima u Prihvatilištu za strance čeka ekstradiciju.

On je u martu 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Junom kada su koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta oprečno odlučivali o zahtjevima SAD i Južne Koreje za izručenje Do Kvona, a vjerovatno će taj slučaj ostati zabilježen kao nesvakidašnji jer je oko iste pravni stvari odlučivano čak sedam puta.

Viši sud je prvo odlučio da ga izruči SAD. Nakon što je poništena odluka, taj sud je odlučio da ga izruči Južnoj Koreji.

Za godinu i po od kako Do Kvon nakon hapšenja boravi u Crnoj Gori oko njegovog imena vežu se i mnoge afere ali i političke borbe između bivšeg i sadašnjeg premijera Dritana Abazovića i Milojka Spajića.