Crna hronika

PODNIJETO MILION I PO PRIJAVA BORAVKA ZA STRANCE

Autor Vasilisa Grgurević

Službenici Uprave policije – Sektora granične policije, svakodenvno preduzimaju intenzivne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u oblasti kontrole kretanja i boravka stranaca u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Preventivnim i represivnim aktivnostima na kontroli prijave boravka stranaca u Crnoj Gori, u periodu od 1. januara do 31. jula tekuće godine povećan je obim podnošenja prijava i odjava boravka stranaca kojima se pružaju usluge smještaja u Crnoj Gori.

“Ove aktivnosti rezultirale su podnošenjem 1.502.438 prijava boravka za strance, što predstavlja povećanje od 9,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, saopštila je policija.

Osim navedenog podnijeto je 37 odsto više prekršajnih prijava i izdato prekršajnih naloga, zatim, izdato je 36,1 odsto više rješenja o povratku zbog nezakonitog boravka stranca, dok je kod prinudnog udaljeno stranaca iz Crne Gore došlo do povećanja od 91,6%.

“Takođe, do procentualnog povećanja od 44 odsto došlo je u iniciranju postupaka za prekid dozvole za privremeni boravak strancima”, navodi policija.

Službenici Sektora granične policije će i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima na kontroli kretanja i boravka stranaca, što će dalje doprinijeti očuvanju stabilnog bezbjednosnog ambijenta u Crnoj Gori ali i suzbijanju sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Kada je riječ o pomorskom i unutrašnjem saobraćaju, službenici Regionalnog centra granične policije “Jug“, samostalno i u koordinisanim akcijama sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, te Direkcijom za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem saobraćaju svakodnevno vrše kontrole u zoni svoje nadležnosti.

“U periodu od 1. do 6. avgusta, u akvatoriji svih šest primorskih opština, izvršena je kontrola 173 plovila i 213 lica, kojom prilikom je u prekršaju iz oblasti Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe zatečeno 86 upravitelja plovila koji su dalje procesuirani u skladu sa navedenim Zakonom”, dodaje policija.

Organizacione jedinice Regionalnog centra granične policije “Jug” će nastaviti sa navedenim aktivnostima i u narednom periodu, kako bi kroz, kako samostalni nadzor kao i u saradnji sa pomenutim relevantnim službama, doprinijeli podizanju stepena sigurnosti plovidbe u teritorijalnom moru i unutrašnjim morskim vodama Crne Gore.