Crna hronika

AS: UKINUTO RJEŠENJE O ODREĐIVANJU PRITVORA VASILIJU PETROVIĆU

Autor Vasilisa Grgurević

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branioca okrivljenog Vasilija Petrovića i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici kojim mu je određen pritvor, jer iako je bio uredno obaviješten, nije došao na glavni pretres 2. jula.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Petrović je svoj izostanak pravdao dostavljanjem određene medicinske dokumentacije. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

“U postupku odlučivanja o žalbi koju je protiv navedenog rješenja Višeg suda u Podgorici izjavio branilac ovog okrivljenog, vijeće Apelacionog suda Crne Gore je ocijenilo da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer prvostepeno rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicima, pored ostalog o tome da li se okrivljeni Vasilije Petrović ranije uredno odazivao na pozive suda i od kakvog je uticaja ta činjenica na konačnu odluku suda koja se odnosi na određivanje pritvora ovom okrivljenom”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Naglašavaju da u nedostatku razloga o odlučnim činjenicama, zaključak prvostepenog suda da je „očigledno“ da je optuženi nedolaskom na glavni pretres izbjegavao dolazak, što je uslov za odredjivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu, Apelacioni sud je smatrao preuranjenim, zbog čega je i naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazanu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, nakon čega će taj sud biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku.