Crna hronika

DA LI PAVLIĆEVIĆ IMA USLOVE DA UĐE U TRKU?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Sudski savjet na elektronskoj sjednici nije mogao da utvrdi listu kandidata koji ispunjavaju uslove za predsjednika Vrhovnog suda, jer su se sporili oko toga da li prijavljena Valentina Pavličić ispunjava uslove da se uključi u trku za najvažniju poziciju u pravosuđu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Zbog toga će se, kako se navodi u obavještenju Sudskog savjeta, naknadno zakazati redovna sjednica i to na zahtjev “određenog broja članova, jer je po pojedinim tačkama potrebno raspravljanje”, kako pišu Vijesti.

Sudski savjet u obavještenju nije objelodanio zbog čega je tačno elektronska sjednica odgođena, niti zbog čega je potrebno da se na redovnoj sjednici ukrste mišljenja članova i donese odluka tog kolegijalnog tijela.

Prema podacima “Vijesti”, sporenje na elektronskoj sjednici nastalo je oko tumačenja člana 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, odnosno oko toga da li nekadašnja zastupnica države pred Evropskim sudom za ljudska prava ima 20 godina kumulativnog ili kontinuiranog staža kao sudija, tužilac, advokat, notar ili na nekim drugim pravnim poslovima...

Upravo je tumačenje da li Pavličić mora da ima kontinuirani staž na pravnim poslovima razlog zbog čega je to pitanje ostavljeno za redovnu sjednicu Sudskog savjeta.

Elektronska sjednica počela je u 10 časova i, prema informacijama Vijesti, tada je sudija Predrag Tabaš tražio da se odgodi rasprava o važnim tačkama koje su navedene u dnevnom redu, te da bi najbolje bilo da se na redovnoj sjednici izjasne oko pravnog sporenja u tumačenju člana 33.

Na javni oglas Sudskog savjeta, koji je objavljen 10. jula ove godine, prijavili su se dugogodišnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, sutkinja Vrhovnog suda Ana Vuković i predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić.

U maju ove godine nije uspio ni osmi pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda Crne Gorem, a ta pozicija upražnjena je od kraja 2020. godine kada je bivša predsjednica Vesna Medenica napustila funkciju.

Početkom septembra navršiće se pune tri godine kako sudskim sistemom u v. d. stanju rukovodi sutkinja Vesna Vučković.

Osim tačke oko utvrđivanja liste kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, Sudski savjet je za elektronsku sjednicu imao još nekoliko važnih pitanja.

Na dnevnom redu predsjednika Sudskog savjeta Radoja Koraća bila je navedena i važna tačka - zahtjev sutkinje Osnovnog suda u Kotoru Marije Bilafer za ostvarivanje prava iz rada i po osnovu rada.

Specijalno državno tužilaštvo je nedavno obustavila istragu protiv sutkinje Bilafer, koja je pokrenuta 2021. godine zbog sumnji da je navodno zloupotrijebila službeni položaj. Zbog te istrage, Bilafer je bila udaljena sa sudijske funkcije, kako pišu Vijesti.

Dobila Vladu zbog prekida mandata
Upravni sud je u junu ove godine usvojio tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat.

Pavličić je prekinut mandat jer je stupila na snagu nova Uredba o zastupniku države pred sudom u Strazburu.

Ona je osporila zakonitost tog rješenja zbog povrede upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava, navodeći da ograničenje o broju mandata samo po sebi nije nezakonito, ali u konkretnom slučaju je proizvoljno izvršeno i nije postojalo u periodu imenovanja tužilje.