Crna hronika

HAPŠENJE JEDNE OSOBE I POTRAŽNJA DRUGE ZBOG NANESENE MILIONSKE ŠTETE BUDŽETU CRNE GORE

Autor Milica Mrvaljević

Policija je uhapsila izvršnu direktoricu privrednog društva “Alart Centar Budva – CG“ V.G. (46)

Izvor: MONDO/ GORDANA ŠĆEPANOVIĆ

Policija je uhapsila izvršnu direktoricu privrednog društva “Alart Centar Budva – CG“ V.G. (46), koja je uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, privedena na saslušanje nadležnom tužiocu. Krivičnom prijavom je, pored izvršne direktorice V.G., obuhvaćeno i privredno društvo “Alart Centar Budva – CG“, zbog sumnje da su u periodu od 2016. do 2023. godine počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa.

Službenici ovog Odsjeka, sprovodeći mjere i radnje po istoj pravnoj stvari su 7.avgusta 2024. godine, Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, podnijeli krivičnu prijavu protiv N.R. (50), jednog od vlasnika privrednog društva “Alart Centar Budva – CG“, zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Imenovani su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što je N.R., kao jedan od vlasnika privrednog društva”Alart Centar Budva – CG, u periodu poslovne 2016. – 2023. godine, davao usmene naloge izvršnoj direktorici V.G., da se jedan dio notarskih zapisa o prodaji stambeno – poslovnih jedinica u kompleksu “Porto Budva”, ne prikazuje u knjigovodstvu privrednog društva “Alart Centar Budva – CG“, kao i da se drugi dio prihoda ostvaren prodajom stambeno poslovnih jedinica, a koji su uplaćivani od strane kupaca, takođe ne prikazuje u knjigovodstveno poslovnoj dokumentaciji, sve sa ciljem djelimičnog ili potpunog izbjegavanja plaćanja poreza, prikrivajući podatke o zakonito stečenim prihodima, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, čime je pričinjena materijana šteta Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.044.008,64 eura”, navodi policija.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga preduzimaju mjere i radnje na lociranju lica N.R. koji je od 1.8.2024.godine nedostupan nadležnim organima.

“Napominjemo da se radi o N.R. kome je tokom 2023.godine, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, dodijeljeno crnogorsko državljanstvo, kao investitoru velikog projekta „Porto Budva“ u Budvi, u vrijednosti oko 80 miliona eura. Upravo je navedeni projekat, bio predmet kontrole službenika Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, kojom je utvrđeno da su prijavljeni počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa, oštetivši Budžet Crne Gore iznosu od 2.044. 008,64 eura”, ističe policija.

Sektor za borbu protiv kriminala će i u narednom periodu nastaviti nesmanjenjim intenzitetom policijsko – tužilačke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima, u odnosu na krivična djela koja sa sveukupnom posljedicom nanose enormne štete po Budžet države i njenih građana, podrivajući ekonomski sistem Crne Gore.