Crna hronika

NEDOVOLJNO POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, ALI NAJAVLJENE POJAČANE KONTROLE NA PUTEVIMA?

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

Državljanin Srbije, 59-godišnji D. D. stradao je juče u saobraćajnoj nesreći

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Državljanin Srbije, 59-godišnji D. D. stradao je juče u saobraćajnoj nesreći u tivatskom naselju Seljanovo. Upravljao je motociklom. Da su nesreće na putevima gotovo svakodnevne pokazuje statistika. U prvoj polovini godine bilo je tri hiljade udesa. Uzrok je, uglavnom, ljudski faktor, zato iz policije poručuju da će pojačati kontrole.

Kažnjavaće, kažu, sve koji ne budu nosili sigurnosne pojaseve. Priznaju, međutim, da nemaju dovoljno policijskih službenika, ni u kontroli saobraćaja, kao ni u drugim sektorima.

“Kada govorimo o prekršajima koji dovode do najtežih saobraćajnih nesreća to je prekoračenje brzine, nepropisno preticanje, vožnja pod uticajem alkohola i sve više imamo najteže saobraćajne nesreće zbog upotrebe mobilnih telefona”, kaže za TVCG Ilija Janjušević iz Uprave policije.

U prvih pola godine desilo se tri hiljade saobraćajnih nezgoda, što je isto kao prošle godine ali je poginulih bilo za tri više prošle nego ove godine. Ne dodje do nesreća samo zbog vozača već često i zbog puta.

“Put treba da bude tako konstrisan da ispravi grešku vozača. Dakle ukoliko je vozač pogriješio da put ispravi tu grešku na način što će te posljedice biti što manje”, kaže Janjušević.

Saobraćajni vještak Igor Radojević navodi da nije normalno da uključenje na svakom regionalnom putu postoji svakih 100 metara.

“Da se remeti režim upravljanja… Putevi moraju biti napravljeni da imaju pravilan nagib, bankine, sve su to važne stvari”, kaže Radojević.

Nije novina da policijskih službenika fali, pogotovo u regulisanju saobraćaja. U Upravi policije najavljuju da će inicirati povećanje novčanih kazni za pojedine prekršaje.

“Svrha visokih kazni je da se spriječi da ne ponovi prekršaj, svha nije punjenje budžeta nije da se pričini šteta već da se onaj ko čini prekršaje odvrati od činjenja prekrsaje”, kaže Janjušević.

Radojević navodi da pojasevi nijesu pozadi bezveze postavljeni, te da to treba kontrolisati, jer je ključno za bezbjednost putnika u vozilu.

A upravo će vezivanje sigurnosnih pojaseva biti u fokusu saobraćajne policije koja u narednom periodu najavaljuje pojačane kontrole. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nedavno je najavio da će tražiti strožije kazne, uvođenje privremenih vozačkih dozvola i ograničavanje maksimalne dozvoljene brzine.