Crna hronika

KAKO SU NEKADAŠNJI SLUŽBENICI POLICIJE PLANIRALI "VAĐENJE" DROGE IZ TURSKE LUKE

Izvor Vijesti

Milović obavijestio kolegu i da je upoznao Turčina koji drži fudbalski klub i koji je veoma zainteresovan da uđe u posao sa kokainom

Izvor: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, printscreen beraneonline.me, Privatna Arhiva

Bivši policajac Ljubo Milović pisao je svojevremeno kolegi policajcu Nebojši Bugarinu da je novu kombinaciju za šverc kokaina napravio sa jednim Turčinom koji drži fudbalski klub, ali i objašnjavao kako da sa svojim ljudima iz tamošnje policije prevare nadležne tokom carinske kontrole tog ilegalnog proizvoda...

O tome preko zaštićene telefonske aplikacije razgovaraju u martu 2020. godine, nabrajajući “sigurne” luke u koje bi mogli da dopreme proizvod iz Južne Amerike, prenose Vijesti.

Treći sagovornik koji piše pod nadimkom Hulk, objašnjava da brod sa kantama uskoro stiže, a dvojicu policajaca zanima da li u Turskoj prolazi kroz redovnu kontrolu.

“I ne ide u Južnu taj brod, je li tako”, pita Bugarin, na Skaj aplikaciji.

Milović mu odgovara da ne ide i objašnjava maršrutu: “Došla roba, iz Južne u Afriku... Iz Afrike ide direkt linijom za Tursku”.

On potom konstatuje da na rendgenu imaju svoje ljude, odnosno “cijelu smjenu”, koja može da odradi do 150 kilograma, maksimum...

“Iza vrata. Oni kažu možemo 30-40-50, do 150 koliko hoćemo. I daju pare za 20 komada. Vade na rendgen, otvore, izvade, ubace zamjenske pakete, zatvore, stave plombu, sklone robu na sigurno i onda zovu narkotike... Samo nam slikaju torbu, kupimo iste takve, ubacimo nešto u njih i zamijenimo”, pojašnjava proces nekadašnji službenik Uprave policije.

Upozorava kolege da u tom poslu moraju biti precizni, “jer obavezno moramo vratiti torbi koliko ih izvadimo”.

“Ali, lako je to uskladiti. Ovaj čovjek nam je vadio i prije, realno mi zvuči, sad je*i ga, daće pare, možemo probat”...

Potom im objašnjava da sad ima “drugu priču”, u koju je “donekle upućen Dr Nele”...

“Ima pola godine upoznao sam jednog Turčina, ima svoj fudbalski klub, bio u goste kod njega, ja ga upoznao sa Gulijem, oko tog fudbala se sve vrti, politika i sve... Uglavnom, tek ga ja skoro pitao za vađenje u Tursku, pozitivno se iznenadio, kaže nije radio ali zna ljude koji rade”, piše Milović 25. marta, pišu Vijesti.

Kaže da mu je već poslao neke informacije i da je “danas bio na sastanku sa čovjekom”, nakon čega ga je obavijestio o ishodu...

Koristeći telefon sa aplikacijom za zaštićenu komunikaciju, on objašnjava da su “njihovi” policajci u Turskoj zapravo uključeni u taj ilegalni posao u tamošnjoj luci Ambarli.

“Uglavnom, murija vadi, uđu na brod kad stigne u luku, dam broj kutije, nađu je i izvade, narkotik grupa, ovaj je bio prije šef, sad je u penziji, ali njegovi pokrivaju Ambarli i još jednu malu luku”.

Rekao je da je ta ekipa tražila da sa 50 odsto finasira taj posao, ali da im je on kazao da mogu samo 30%.

“Oni tražili da ulože 50%... Rekao sam da mogu trećinu, ako dođemo do dogovora”...

Milović potom konstatuje da mu je priča Turske “nerelano zvuči”, ali da “ovaj fudbaler garantuje” i traži 25 odsto za vađenje.

“Donesu robu đe im kažemo i traže isplatu u parama kad se proda roba... Sad ja bih prije ovu drugu varijantu probao, jer je ovaj likvidan i svi ljudi koji su oko njega, a ja ih znam, iz biznisa su. I mogao bih se naplaćivati od njega. Ja uvjek razmišljam o najgorem. I tako postavljam stvari”, navodi on, prenose Vijesti.

Bugarin kaže da je saglasan sa takvim načinom razmišljanja.

“I meni je to logično. Za fudbalera”, dodaje on.

Pet dana nakon toga, ista ekipa je na istom čatu i ponovo razgovaraju o istoj temi.

Milović ih obavještava: “Evo mi piše ovaj iz Turske. Sjedi sa tim što kontroliše carinike... Kaže da dolaze brodovi iz Južne Afrike i da mogu vaditi... Da mu damo iz kojih luka mi možemo”...