Crna hronika

NOVIM SPORAZUMOM DO JAČANJA SARADNJE UPRAVA POLICIJE I CARINA

Autor Vasilisa Grgurević

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, sastao se juče sa vršiteljkom dužnosti direktorice Uprave carina, Majom Vučinić.

Izvor: Uprava policije

Sastanku su takođe prisustvovali ispred Uprave policije, Lazar Šćepanović, v.d. pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala, Slavko Vojinović, načelnik Odsjeka za graničnu kontrolu u Sektoru granične policije, i ispred Uprave carina Dragan Perović, načelnik Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja i koordinator Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, Azra Bećović samostalna savjetnica u Odjeljenju za strateško planiranje i međunarodnu saradnju, i Aleksandar Savković koordinator Sektora za planiranje i upravljanje ljudskim resursima.

Vučinić je istakla da nadležnost i odgovornost carinske službe tokom prethodnih godina bilježi određenu transformaciju, koja se ogleda u pozicioniranju carine kao značajnog činioca u bezbjednosnom sektoru, pri čemu to pozicioniranje nosi sve specifičnosti primarnih zadataka carinske službe, a to su efikasna naplata prihoda, bezbjednost i zaštita carinskog područja uz kontinuirano pojednostavljenje i ubrzanje carinskih postupaka.

“Uprava carina kontinuirano sprovodi aktivnosti radi ispunjenja strateških ciljeva i prepoznata je kao odličan partner od strane carinskih službi država članica EU I šire. Takođe, u cilju zaštite našeg carinskog područja posvećena je jačanju saradnje sa svim institucijama na nacionalnom nivou, a posebno sa Upravom policije”, saopšteno je iz policije.

Tokom sastanka je konstatovana dobra saradnja na svim nivoima i dogovoreni modaliteti jačanja operativne saradnje.

“U svrhu efikasnije borbe protiv svih vidova prekograničnog kriminala na sastanku su utvrđeni dalji koraci djelovanja i definisani kontakti u cilju unaprijeđenja buduće saradnje, kao i brze i efikasne razmjene informacija od značaja za identifikaciju prijetnji i izazova”, navodi se u saopštenju.

Saradnja Uprave policije sa Upravom carina se realizuje i na osnovu prethodno zaključenih sporazuma koji se odnose na integrisano upravljanje granicom, unaprijeđenje saradnje u oblasti suzbijanja kriminala, kao i planova za prevenciju i represiju korupcije na graničnim prelazima.

“U kontekstu toga, zaključeno je da je neophodno formalizovati operativnu saradnju donošenjem novog Sporazuma o međusobnoj saradnji u cilju institucionalnog jačanja odnosa dvije institucije kao i izrada Zajedničke analize rizika u skladu sa modelom EU CIRAM, vezano za graničnu kontrolu i bezbjednost granice, sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja”, dodaje se u saopštenju.

Diskutovano je i o zajedničkim obukama za službenike i načinu upotrebe tehničke opreme na graničnimm prelazima.

Sastanak Brđanina i Vučinić je bio prilika da se utvrdi okvir budućih zajedničkih aktivnosti, naročito imajući u vidu da je saradnja između Uprave policije i Uprave carina ključna u postizanju što efikasnijih rezultata u cilju suzbijanja krijumčarenja i uopšteno borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.