Crna hronika

PRITVORENICI 12 DANA "ODSJEČENI OD SVIJETA"

Autor Vasilisa Grgurević

Pritvorenici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) od 19. jula ne mogu da ostvare komunikaciju sa svojim porodicama, iako im je to sud odobrio.

Izvor: ATLAS GRUPA

To kako tvrde iz odbrane Duška Kneževića, datira od kada se dogodio globalni pad elektronskih sistema.

“Navedenim kolapsom sistema onemogućeno je pritvorenicima ostvarivanje osnovnih prava, a uprava UIKS-a u situaciji kada ne uspijeva da sanira kvar na sistemu nije obezbijedila alternativno, odnosno privremeno rješenje kako bi pritvorenici mogli da komuniciraju sa svojim porodicama i braniocima”, navode u saopštenju iz Kneževićevi branioci.

Objašnjavaju da u okviru UIKS-a postoji sistem putem kojeg pritvorenici ostvaruju telefonsku komunikaciju sa svojim porodicama u skladu sa odobrenjem koje izdaje sud.

“Ova telefonska centrala radi na Microsoft platformi, odnosno Windows operativnom sistemu, koja je prestala da funkcioniše 19. jula kada je došlo do globalnog pada operativnog sistema Windows širom svijeta. Dakle, telefonska centrala ne funkcioniše već 12 dana, jer uprava UIKS-a ne uspijeva da sanira kvar na operativnom sistemu”, navode u tekstu.

Konstatovali su da to smatraju dodatnim kršenjem prava svog branjenika Kneževića, nakon, ako tvrde, neosnovane odluke Višeg suda da o produžavanju pritvor, “evo već četvrti mjesec”.

“Iako je on pred sudijom Višeg suda Amirom Đokajem kazao da nema namjeru da bježi, jer je došao u Crnu Goru da bi se odbranio od optužbi Specijalnog tužilaštva koje je konstruisao Milivoje Katnić i povratio imovinu koja mu je blokirana i ubrzano se rasprodaje”, naveli su u tekstu.

Viši sud je krajem prošlog mjeseca kao neosnovan odbio prijedlog Kneževićevog branioca, advokata Zdravka Đukanovića da tog optuženog uz jemstvo puste da se brani sa slobode.

Đukanović je ranije predložio da Kneževićeva supruga u gotovini položi jemstvo od 75.000 britanskih funti, a tom predlogu protivilo se i Specijalno državno tužilaštvo.

U izjašnjenju dostavljenom sudu oni su naveli da ga treba odbiti kao neosnovan:

“Jer ponuđeno jemstvo u iznosu od 75.000 funti, odnosno u iznosu protivvrijednosti 75.000 funti u eurima, u gotovom novcu, ne pruža dovoljnu garanciju da okrivljeni Duško Knežević do kraja postupka neće pobjeći i da se neće kriti”, piše u rješenju.

Sud u obrazloženju navodi da je Knežević saopštio da je njegova supruga dobrog imovnog stanja, da posjeduje kolekciju vrijednih slika, kuću na Kipru, da dobro zarađuje i da jemstvo od 75.000 funti ne predstavlja značajan odvraćajući faktor od eventualne namjere da taj okrivljeni pobjegne ako ga puste na slobodu.

Protiv Duška Kneževića je u Crnoj Gori podignuto više optužnica - između ostalog za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Početkom 2020. godine podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu “Karbon” u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji “Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu “Aerodromi”, gdje je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera “Koverat”, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i aktuelnim predsjednikom države Milom Đukanovićem.