Crna hronika

PAVIĆEVIĆ DOVEDEN NA SASLUŠANJE! Ekipa oko njega oštetila državu za milione

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Baranin Đorđije Pavićević doveden je jutros u Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Izvor: MN Press

Sotinama miliona eura mjeri se šteta koju je švercom cigareta državi pričinila grupa okupljena oko Đorđija Pavićevića, saopšteno je nezvanično Vijestima nakon ponovnog hapšenja tog Baranina, označenog šefom kriminalne organizacije.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) opet su juče lišili slobode vlasnika Košarkaškog kluba Mornar, carinike Ivanu Kovačević i Veljka Đuričića, ali Nikicu Kovačević, nekada zaposlenog u Pavićevićevoj kompaniji “Playmaker”...

Vijestima je rečeno da je to učinjeno zbog proširenja istrage, u okviru koje je na kraju prošle godine ista ekipa završila iza rešetaka... To praktično znači da će oni uskoro biti pušteni na slobodu, jer im je pritvor već jednom određivan...

Izvor lista rekao je da pripadnici SPO-a mjesecima ne izlaze iz Slobone zone Luke Bar istražujući taj slučaj i da su prikupili brojne dokaze...

“Ogroman je problem, međutim, što su oni na slobodi dok se radi na tako kompleksnom predmetu. Sud i je pustio na slobodu i tako mogu da utiču na svjedoke”, tvrdi sagovornik upućen u dešavanja, pišu Vijesti.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje rukovodi istragom nisu se juče tim povodom zvanično oglašavali, a pravni zastupnik Baranina, advokat Zoran Piperović kazao je da ni on ne zna o čemu je zapravo riječ:

“Mnogo je toga nejasno, ali sačekajmo da sjutra (danas) kada će biti privedeni specijalnom tužiocu na saslušanje”, rekao je on.

Pavićević, Ivana Kovačević, Veljko Đuričić i Nikica Kovačević, prvobitno su uhapšeni u decembru 2023. godine, od kada se terete za stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja.

Pritvor im je ukinut 11. marta, a Pavićević i ostali osumnjičeni negirali su krivicu.

Kovačević je optužena i u predmetu protiv grupe koju je, prema tvrdnjama SDT-a, formirao Miloš Medenica, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. I ta ekipa se, između ostalog, tereti za šverc duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Vijestima je već krajem prošle godine iz istrage nezvanično rečeno da je Pavićevićeva kriminalna grupa prokrijumčarila više desetina kontejnera punih ilegalnih cigareta.

“Istražitelji su utvrdili da su brodovi prazni napuštali Luku Bar, a da su cigarete ostale u magacinima Slobodne zone kako bi ih dalje plasirali na ilegalna tržišta... Carinici su pomogli da tako izgleda u dokumentima”, rekao je sagovornik Vijesti iz istrage.

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nakon pretresanja prostorija privrednog društva ‘P’... Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode Ð. P., osnivača i odgovorno lice društva, kao i bivšeg zaposlenog u društvu N. K. i dva službenika Uprave prihoda i carina I. K. i V. Ð., zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja”, pisalo je u tadašnjem saopštenju specijalnog tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

U šemi šverca cigareta koju je SDT-u prije godinu dostavio bivši premijer Dritan Abazović (URA), nacrtani su učesnici u navodnom krijumčarenju duvanskih proizvoda preko Slobodne zone Luke Bar.

Prema tom zvaničnom dokumentu Uprave prihoda i carina, na vrhu švercerske piramide navodno su članovi klana “Grand” i “Bemax”, a krijumčare brendove “Merlin”, “Trokadero”, FM”, “King” i “Mančester”...

Objašnjava se da je Pavićević, preko povezanih osoba i kompanija, ilegalne cigarete plasirao na domaće, tržištima u regionu i Evropskoj uniji, pišu Vijesti.

“Najčešći tranzit cigareta se odvijao preko Slobodne carinske zone Luke Bar. Kao zemlje porijekla javljaju se zemlje off shore zone, Bliski istok, sjevernoafričke države, Ruska Federacija, UAE, Kina, Turska, Moldavija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Kipar, a krajnja destinacija je tržište EU - Italija, Španija i Velika Britanija”, piše u dokumentu Uprave prihoda i carina.

Dodaje se da je po jednom kontejneru “putovalo” i do 50.000 paketa cigareta, a da je sve činjeno uz podršku špeditera.

Prema istim podacima, oni su sređivali papirologiju koja je pomagala da se duvanski proizvodi švercuju “pod maskom” druge robe - plastične i staklene čaše, hrana za kućne ljubimce, namještaj...

U istom dokumentu objašnjava se da su te aktivnosti “snažno podržavali određeni visokopozicionirani pripadnici Uprave policije”.

Pavićević i Ivana Kovačević tema su komunikacije grupe okupljene oko Miloša Medenice, takođe optužene za šverc cigareta u Luci Bar.

Na Skaj aplikaciji neki od članova te ekipe tvrde da je Kovačevićeva u tom nezakonitom poslu zaradila 200 hiljada eura.

“Uzela je 200 h sa nama kume. Da namjesti 10 ljudi u zatvor. To da napravi, ja to krvniku ne bi napravio... Svi traže objašnjenja”, navodi se u jednoj od poruka, nakon što je toj ekipi “pao” tovar cigareta.

Oni tada komentarišu da poruke od izvora koji ih upozorava da ih policijski inspektori za privredni kriminal čekaju na izlasku iz Slobodne zone.

Kovačevićevu, uz uvrede, optužuju da ih je namjestila...