Crna hronika

NAKON 3 MJESECA NEMA NI TRAGA OD SLIKE VOJA STANIĆA! I dalje stoji replika

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U Ulcinjskom tužilaštvu listu je tada potvrđeno da je povodom toga saslušano nekoliko osoba.

Izvor: MONDO

Ni tri mjeseca nakon što je prijavljen nestanak slike poznatog crnogorskog slikara i akademika Voja Stanića iz prostorija Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) “Ulcinjska rivijera”, istraga nije odmakla dalje od vještačenja vrijednosti moguće replike koja se nalazi u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj.

“U vezi sa nestankom vrijedne umjetničke slike iz prostorija HTP Ulcinjska rivijera navodim da je u toku vještačenje vrijednosti i autentičnosti slike koja je privremeno oduzeta od strane UP OB Ulcinj”, stoji u odgovoru rukovodioca ulcinjskog tužilaštva Denisa Zvrka na pitanje Vijesti.

Bez odgovora ostalo je pitanje da li se slici gubi trag kada je navodno prije izvjesnog vremena nošena na uramljivanje.

Vijesti su polovinom maja objavile da ulcinjski inspektori istražuju ko je i na koji način otuđio sliku vrijednu desetine hiljada eura, a onda na istom mjestu na zidu postavio falsifikat.

U Ulcinjskom tužilaštvu listu je tada potvrđeno da je povodom toga saslušano nekoliko osoba.

“U toku je izviđaj po prijavi za nestanak umjetničke slike, vlasništva HTP Ulcinjska rivijera. Uprava policije je po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva Ulcinj prikupila obavještenja od više lica koji su zaposleni, ili su bili zaposleni kod oštećene firme. Zbog interesa daljeg postupka ne može se dati više informacija”, pisalo je tada u odgovoru Osnovnog državnog tužilaštva Ulcinj na pitanja Vijesti.

Vijesti su tada objavile i da je sporna slika koja se nalazi u ulcinjskoj policiji, vjerovatno falsifikat i poput originala, nije malih dimenzija.

Ulcinjskoj policiji je 22. aprila ove godine podnijeta prijava u kojoj se navodi sumnja u autentičnost slike koja se nalazi u službenoj prostoriji HTP Ulcinjska rivijera, a čiji je autor Vojo Stanić.

Prijavu je podnio aktuelni direktor tog HTP Ćamil Hodžić.

“Policijski službenici su sliku o kojoj je riječ izuzeli i ona se trenutno nalazi u službenim prostorijama Uprave policije, Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, a za koju se vjeruje da je riječ o replici, dok originalna slika koja se nalazila prethodno u pomenutoj kancelariji, još uvijek nije locirana. U vezi predmetnog događaja prikupljena su obavještenja od 10 lica, i to Ć. H, M. L, N. Đ, I. D, Đ. B, K. M, E. I, S. V, M. M. i V. F. Slika će biti upućena na potrebna vještačenja nakon naloga osnovnog državnog tužioca, dok policija preduzima dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja”, saopštio je Tim za odnose s javnošću Uprave policije.

Iz Ulcinjske rivijere tada nijesu odgovorili na pitanja Vijesti - koja slika je nestala, da li je u međuvremenu nađena, kolika je vrijednost tog umjetničkog djela i ko je sve saslušan u policiji tim povodom.

Prije nego što je “Karisma” zakupila hotele Ulcinjske rivijere na Velikoj plaži, slika Stanića krasila je zid kongresne dvorane u hotelu “Olimpik”.

Nakon što je “Karisma” preuzela hotele, slika je prenijeta u kancelariju na Adi.

Za sada nije poznato kada joj se izgubio trag, odnosno, od kada je na zidu HTP Ulcinjska rivijera “visila” kopija vrijednog Stanićevog umjetničkog djela.

I dalje nepoznati vinovnici incidenta u lokalnom parlamentu
Ulcinjsko tužilaštvo radi i na otkrivanju počinilaca koji su u noći 29. maja bacili za sada nepoznate hemijske materije u sali Skupštine opštine Ulcinj i prekinuli vanredno zasijedanje ali istraga ni u tom slučaju nije daleko odmakla.

“Što se tiče incidenta u SO Ulcinj, u toku je pribavljanje podataka elektronskim komunikacijama”, kratko je odgovorio Zvrko na pitanje Vijesti da li tužilaštvo ima više saznanja o incidentu u SO Ulcinj, kada su upotrijebljene hemijske materije.

U noći 29. maja tokom rasprave o razrješenju tadašnjeg predsjednika Opštine Ulcinj Omera Bajraktarija bačene su hemijske materije u sali, gdje se odžavala vanredna sjednica SO. Odbornici su nakon toga izašli iz sale a istovremeno, nestala je i struja u zgradi Opštine kao i u cijeloj ulici koja gravitira tom dijelu grada.

Zvrko je tada kazao Vijestima da službenici policije utvrđuju da li je u sali SO bačen suzavac, biber sprej ili neka druga supstanca. On je Vijestima potvrdio da je povodom incidenta tužilaštvo pokrenulo izviđaj.

“Tužilaštvo je dalo nalog policiji da prikupi obavještenja od svih lica koja su bila u sali, da izuzmu snimke sa video nadzora u sali SO ako ih ima ali i od TV ekipa koje su snimale sjednice”, kazao je tada Zvrko.

Možda ce vas zanimati