Crna hronika

PRAVNA BITKA NA RELACIJU TUŽILAŠTVO - VIŠI SUD: STANOVI ZVICERA I "NIČIJA KUĆA" IMAJU ISTOG VLASNIKA

Izvor Vijesti

SDT tokom finansijske istrage utvrdio da je pet stanova u stambeno-poslovnom kompleksu “Master kvart” zapravo imovina Radoja Zvicera

Izvor: SCREENSHOT SKY

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom finansijske istrage došli su do podataka da je pet stanova u stambeno-poslovnom kompleksu "Master kvart" u Podgorici zapravo imovina odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, a koja je upisana na firmu "Master-inženjering".

Kompanija "Master-inženjering", čiji je jedini osnivač i izvršni direktor Podgoričanin Vladan Ivanović, između ostalog i formalni vlasnik kolokvijalno nazvane "ničije kuće" na Gorici, gradila je luksuzni kompleks u kojoj SDT osnovano sumnja da je stanove, ukupne površine 363 m2, kupio Zvicer od novca koji je stekao baveći se kriminalom, prenose Vijesti.

Upravo je ta imovina, za koju je SDT prikupio dokaze da je od "Master inžinjeringa" kupio Radoje Zvicer, bila dio pravne bitke na relaciji Tužilaštvo - Viši sud u Podgorici, a nakon što je tražena privremena mjera: zabrana korišćenja i raspolaganja spornim nekretninama.

U "Master kvartu", kompleksu od 45.000 kvadrata, veliki dio stanova i dalje je upisan na firmu "Master inženjering".

Istražni sudija Višeg suda je prvo na zahtjev SDT-a rješenjem, odredio privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja za pet stanova u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je riječ o imovini koja je stečena kriminalnom djelatnošću.

Na to rješenje žalbu je uložila kompanija "Master inžinjering", koja se kako vjeruje SDT formalno vodi kao vlasnik pet stanova u "Master kvartu", pa je krivično vijeće Višeg suda u žalbenom postupku - ukinulo privremenu mjeru koju je odredio istražni sudija.

Vrhovno državno tužilaštvo, na čijem je čelu Milorad Marković, uložilo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti, a čije je ga je vijeće usvojilo navodeći da je odluka "krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici nezakonita, nejasna, nelogična"...

VDT je u saopštenju navelo da je Vrhovni sud utvrdio da je nejasan i nelogičan zaključak vijeća Višeg suda u Podgorici "da ne postoji osnovana sumnja da je imovina, za koju je Specijalno državno tužilaštvo predložilo zabranu korišćenja i rapolaganja, pribavljena kriminalnom djelatnošću organizacije, čiji je organizator okrivljeni Zvicer", pišu Vijesti.

"Usvajanjem zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva utvrđeno je da je vijeće Višeg suda u korist okrivljenog R.Z. povrijedilo zakon, odlukom da u žalbenom postupku ukine privremenu mjeru obezbjeđenja i zabrane korišćenja i raspolaganja nekretninama za koje se osnovano sumnja da su stečene kriminalnom djelatnošću. Riječ je o 5 nekretnina u Podgorici ukupne površine 363m2", saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Oni su pojasnili da je Vrhovni sud utvrdio da je vijeće Višeg suda u Podgorici, odlučujući da ukine rješenje istražnog sudije o određivanju privremene mjere obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnosti, iznijelo potpuno nejasne i u znatnoj mjeri protivrječne razloge.

"Usvajanjem zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva potvrđeno je da su odlukom vijeća Višeg suda u Podgorici počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću".

Dan ranije Vrhovni sud je usvojio još jedan zahtjev VDT-a za zaštitu zakonitosti i donijeli odluku da su dva vijeća - krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda "nezakonito utvrdili da nema mjesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva postupak okrivljenih lidera "kavačkog klana" Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u oktobru 2020. godine".

Izvor: Kurir/ Printscreen

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je nekoliko optužnica i otvorilo više krivičnih ali i finansijsku istragu protiv odbjeglog Radoja Zvicera zbog optužbi da se bavio prekookeanskim švercom tovara kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, da je naredio i organizovao nekoliko ubistava, pokušaja likvidacija...

Uvidom u Upravu za nekretnine vidi se da je na ime Radoja Zvicera zvanično upisano samo oko 3.000 kvadrata šume 3. klase u kotorskom naselju Kavač, prenose Vijesti.

Na tu imovinu su upisani i tereti/zabilježbe rješenjem vijeća Višeg suda u Podgorici, koje je na zahtjev SDT-a odredilo privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja.

Prva zabilježba odnosno privremena mjera suda, tokom postupka finansijske istrage, upisana je 25. januara 2023. godine na parcelu za koju je tužilaštvo tražilo zabranu korišćenja još 23. avgusta 2022. godine.

Na drugu parcelu pokrivenu šumom od oko 1.000 m2 privremena mjera je upisana 6. aprila 2023. dok je još jedan teret - privremena mjera ubilježena i za plac od 1.092 kvadrata - 18. septembra prošle godine.

Sporna kuća pored vile “Gorica”, nazvana “Ničija kuća”, nalazi se na parceli 2594/18 koja je prema podacima iz katastra u svojini Glavnog grada, dok pravo korišćenja ima vlasnik firme “Master inženjering” Vladan Ivanović.

Kuća koja se više od deceniju gradi na Gorici dospjela je u žižu javnosti nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine izjavio da se gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se samo formalno vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića, prenose Vijesti.

Službenici SPO početkom juna ove godine, po nalogu SDT-a, danima su pretresali nekoliko stanova u Master kvartu, a potom su obavili i pretres i popis inventara “ničije kuće”, za koju je Ivanović tih dana medijima potvrdio da “nije ničija, već njegova”...