Crna hronika

DETALJI IZ ISTRAGE PROTIV TAKOZVANOG "GRAND" KLANA O ŠVERCU CIGARETA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Iz SDT-a navode da je policajac Backović spasio 800 paketa cigareta Golubu Vojinoviću, prenoseći mu povjerljive službene podatke.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Policijski službenik Dragan Backović spasio je 800 paketa cigareta Golubu Vojinoviću prenoseći mu povjerljive službene podatke, a tokom dislokacije tih ilegalnih proizvoda pomogao im je i član kriminalne grupe pod nadimkom Lauda - tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), prenose Vijesti.

U njihovim spisma protiv takozvanog Grand klana, navodi se da je taj granični policajac koristio telefon sa aplikacijom za zaštićenu komunikaciju i kolegi iz kriminalne organizacije na taj način dostavljao policijske informacije koje su im pomagale u švercu duvanskih prizvoda.

Povjerljive izvještaje, piše u tužilačkim dokumentima, Backović je obezbijedio obavljanjem policijskih poslova, pa je saradnika iz grupe obavijestio da policijski službenici iz organizacionih jedinica policije iz Podgorice preduzimaju službene radnje u pravcu otkrivanja krivičnih djela.

“Na kojí način mu je pribavio korist u vidu raspolaganja i korišćenja informacija Uprave policije, omogućavajući mu da tako dobijene podatake i informacije koristi za usmjeravanje svojih radnji í sklanjanje 800 paketa neocarinjenih cigareta različite vrste koje je okrivljeni Golub Vojinović prikrivao na kamionskoj prikolici, na neutvrđenoj lokacij na teritoriji Podgorice”, dodaje se u spisima, pišu Vijesti.

Specijalni tužioci konstatuju da su njih dvojica, kako ne bi bili otkriveni, potom sa još nekoliko neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, od kojih dvojica imaju nadimke Snićko i Lauda, prikrivali navedene neocarinjene cigarete.

“Tako što su sada nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, sa prikolice pretovarili cigarete na teretna vozila i to tako što su u dva teretna kombi vozila od kojih mu je jedno stavio na raspolaganje pripadnik kriminalne organizacije koji na aplikaciji Sky Ecc koristi nalog sa šifrom 3WX2FF, utovarili 174 i 106 paketa cigareta, a u manji kamion još 520 paketa cigareta, koje su prevezli prema Nikšiću kako bi ih sklonili na sigurnu lokaciju da bi ih u mjestu Kočani sačekao okrivljeni Dragan Backović, preuzeo da prati kretanje teretnih vozila sa cigaretama, u cilju izbjegavanja policijskih patrola, do mjesta na područiju Opštine Nikšić na kojem su ih sakrili”, navode iz Specijalnog tužilaštva.

Jedan od onih koji su ilegalne cigarete dalje prevozili do granice sa Bosnom i Hercegovinom je osumnjičeni Marko Mijušković, tvrde iz tužilaštva.

U dokumentima navode da je to činio od 2020. do marta sljedeće godine, djelujući u okviru iste kriminalne grupe.

Objašnjava se da je on, ilegalne cigarete prenosio preko carinske linije, i bavio se prodajom, rasturanjem i prikrivanjem istih...

“Tako što je zajedno sa sada neidentifkovanim pripadnicima kriminalne organizacije prenosio robu čiji je promet ograničen - cigarete preko carinske linije uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora, na način što je cigarete koje je prethodno nabavljao, u više navrata prodavao sada nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije, nakon čega je iste sam ili zajedno sa za sada nepoznatim licima prevozio do neutvrđene lokacije u blizini državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gdje ih je predao označenom pripadniku kriminalne organizacije iz Bosne i Hercegovine koji ih je preuzimao i mimo zvaničnih prelaza, zajedno sa drugim neidentifikovanim licima prenio na teritoriju BiH”, prenose Vijesti.

Dodaje se da je te radnje osumnjičeni preduzimao u kontinuitetu i u dužem vremenskom periodu, pa je kao saizvršilac “prenio velike količine cigareta... preko državne granice, koja predstavija carinsku liniju, u Bosnu i Hercegovinu, radi dalje prodaje i rasturanja”...

“Ovakvim radnjama osumnjičeni Mirko Mijušković je osnovano sumnjiv da je kao saizvrsilac izvršio produženo krivično djelo krijumčarenje... Osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret, proizilazi iz dokaza koji su prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, te posebno iz sadržine komunikacija koje su ostvarili između sebe i sa drugim licima, posredstvom kriptokomunikacione platforme SKY Ecc, koja aplikacija po svojim tehničkim svojstvima i namjeni predstavija sredstvo koje obezbjeđuje zaštićenu komunikaciju”, piše između ostalog u dokumentima SDT-a.

Specijalno tužilaštvo označilo je Aleksandra Aca Mijajlovića šefom grupe osmočlane grupe koja je na međunarodnom nivou švercovala cigarete.

Osim njega, Backovića,Vojinovića i Mijuškovića, pripadnici su i Milenko Mića Rabrenović, Radoje Rabrenović, Dejan Jokić, Zoran Žuti Đukanović.

Istražitelji su ranije saopštili da rade na identifikaciji još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, ali i na utvrđivanju imena drugog šefa te ekipe.

Pripadnici te kriminalne ekipe hapšeni su gotovo istovremeno kada i one koju je, prema tvrdnjama tužilaca, formirao Nikšićanin Milan Rogač.

Članovima te krimi ekipe SDT je označilo njegove sugrađane Milana Vukadinovića i Miletu Simanića. Navodno, ta kriminalna grupa nije u nezakonitom poslu krijumčarenja cigareta sarađivala sa ekipom iz takozvanog Grand klana, pišu Vijesti.

Svi uhapšeni negirali su krivična djela za koja ih terete specijalni tužioci.