Crna hronika

AKCIJA CRNOGORSKE I ALBANSKE POLICIJE: Zaplijenjene tri plantaže marihuane, uhapšena jedna osoba

Autor Vasilisa Grgurević

Kako je saopštio vršilac dužnosti (v.d.) pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović na konferenciji za medije, kod albanskog državljanina su takođe pronađena i dva komada vatrenog oružja dva komada.

Izvor: UP

Službenici više organizacionih jedinica Uprave policije - Sektor za borbu protiv kriminala (Odsjek za borbu protiv droga), Sektor granične policije i Sektor policije posebne namjene - specijalne jedinice su, u saradniji sa službenicima istih organizacionih jedinica policije Albanije, realizovali zajedničku aktivnost usmjerenu na sprječavanje krijumčarenja i distribucije narkotika, kazao je vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

On je, na pres konferenciji na graničnom prelazu Božaj, rekao da su danas, u mjestu Grece, na samoj graničnoj liniji između Crne Gore i Albanije, na teritoriji Albanije zaplijenjene tri plantaže "biljne materije za koju se pretpostavlja da je riječ o marihuani", u količini od 11.350 stabljika.

"Naglašavam da su aktivnosti na navedenom lokalitetu i dalje u toku, tako da će se konačan broj stabljika znati u kasnijim satima. Ono što sada možemo saopštiti jeste da je na licu mjesta uhapšeno jedno lice - državljanin Albanije, kod koga su pronađena i dva komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, a koji je bio angažovan na poslovima obezbjeđenja zasada", rekao je Šćepanović, kako je saopštila Uprava policije.

"Ova aktivnosti je realiozovana u sklopu suprostavljanja identifikovanim bezbjednosnim izazovima koji su uzrokovani djelovanjem struktura teškog i organizovanog kriminala, u jednoj od oblasti koje su utvrđene kao nacionalni prioriteti - borba protiv krijumčarenja i distribucije narkotika. Ujedno je i pokazatelj veoma dobre komunikacije, koordinacije i saradnje policijskih službi zemalja regiona, odnosno policijskih službi Crne Gore i Albanije, što će svakako poslužiti i kao model nadogradnje i unapređenja naše saradnje, naročito kada je riječ o suzbijanju aktivnosti prekograničnog krijumčarenja i drugih nedozvoljenih aktivnosti u samom graničnom pojasu i podizanju nivoa granične bezbjednosti i međusobne zaštite graničnog pojasa", zaključio je Šćepanović.

Edmond Sulaj, načelnik skadarske policije, je rekao da je okončana zajednička policijska operacija pod nazivom „Bješket“ između Albanije i Crne Gore u kojoj su učestvovali pripadnici crnogorske i skadarske policije, u saradnji sa nacionalnim bezbjednosnim snagama i Specijalnom jedinicom "RENEA“.

"Prilikom akcije je uništeno 11.358 stabljika biljne materije cannabis sativa uzgajanih na tri parcele, i izvršeno hapšenje osumnjičenog za uzgoj ovih biljaka, albanskog državljanina M.G. (28), iz Skadra. Tokom akcije je pronađeno i kao materijalni dokaz oduzeta dva komada vatrenog oružja, sa municijom bez dozvole", naveo je Sulaj, kako je saopštila Uprava policije.

On se zahvalio crnogorskim kolegama na korektnoj i profesionalnoj saradnji sa službama albanske policije. "Ovaj model saradnje još jednom pokazuje veoma dobre odnose između dvije policije, kao i povjerenje u razmjenu informacija u borbi protiv kriminala", kazao je on na pres konferenciji