Crna hronika

NEZAKONITO OBUSTAVLJEN POSTUPAK PROTIV ZVICERA, KAŠĆELANA I VUJOTIĆA ZA POKUŠAJ UBISTVA VUKOTIĆA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Vrhovni sud Crne Gore donio je odluku da su dva vijeća

Izvor: Kurir

Vrhovni sud Crne Gore donio je odluku da su dva vijeća - krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici ali i Apelacionog suda nezakonito utvrdili da nema mjesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva nakon čega su u ljeto proškle godine obustavili postupak protiv okrivljenih lidera "kavačkog klana" Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, kako pišu Vijesti.

Takvu odluku, kako nezvanično saznaju "Vijesti" u krovnoj sudskoj instituciji, donijelo je vijeće Vrhovnog suda 16. jula ove godine.

U presudi Vrhovnog suda se navodi da je Specijalno državno tužilaštvo zakonito podiglo optužnicu protiv okrivljenih Zvicera, Kašćelana i Vujotića za ubistvo u pokušaju Jovana Vukotića u oktobru 2020. godine, a da su Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud "povrijedili zakon u korist okrivljenih kada su našli da se ne radi o ubistvu u pokušaju već pripremnim radnjama"...

U martu, a potom i u julu prošle godine vijeće Višeg suda, koji su činili sudije Zoran Radović, Vesna Kovačević i Nenad Vujanović su u dva navrata donijeli odluku - prvoj pa i ponovnoj kontroli optužnice da nema mjesta optužbi SDT-a protiv Zvicera, Kašćelana i Vujotića da su kao saizvršioci naredili i planirali ubistvo Vukotića ispred zgrade kotorske policije 2020. godine.

Vijeće Apelacionog suda je prvo 26. juna 2023. godine, odlučujući po žalbi SDT-a, ukinuo prvo rješenje prvostepenog suda u dijelu kojim je obustavljen krivični postupak za trojicu vođa "kavačkog klana" usljed nedostatka dokaza za ovu kvalifikaciju krivičnog djela iz obimne optužnice specijalnog tužioca Zorana Vučinića, koju je predao sudu pred kraj 2022. godine.

Trojno vijeće Apelacionog suda Mušika Dujović, Evica Durutović i Dijana Radulović kasnije je potvrdilo odluku Višeg suda da se obustavi tačka optužnice u dijelu da nema dokaza da su Zvicer, Kašćelan i Vujotić imali učešća u planu da se Vukotić ubije ispred zgrade kotorske policije.

Okrivljeni Zvicer, Vujotić i Kašćelan optužnicom SDT-a terete se da su 21. oktobra 2020. godine u Kotoru, naredili Petru Mujoviću da ubije Jovana Vukotića, ispred zgrade OB Kotor.

Plan je, kako navodi SDT, smislio i naredio Zvicer, Kašćelan je obezbijedio oružje i dao Mujoviću “češku zbrojevku” sa 15 metaka kao i prevoz automobilom do kotorske policije, a okrivljeni Milan Vujotić "dao savjet da se pazi gdje će ostaviti Mujovića na parkingu zgrade OB Kotor, kako bi lakše usmrtio Vukotića prilikom dovođenja u zgradu policije".

Vujotić je, kako navodi SDT, dao uputstvo da Mujović sačeka Vukotića kod vrata zgrade, ali su plan tada spriječili službenici Uprave policije OB Kotor kada su uhapsili Mujovića

On je u međuvremenu, zbog nedozvoljenog držanja oružja, pravosnažno osuđen na pet mjeseci robije.

Optužnicom SDT-a obuhvaćeno je 11 osoba, a hapšenje dijela okrivljenih u ljeto 2022. godine uslijedilo je nakon medijskih objava da je EUROPOL upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti bivšeg agenta ANB-a Petra Lazovića.

Prema navodima SDT-a, vjeruje se da Petar Lazović umjesto za službu radio za pripadnike "kavačkog klana", a pored njega na optužnici se nalazi i ime odbjeglog policajca Ljuba Milovića, ali i pripadnika te kriminalne organizacije - Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji, gdje su se bavili švercom većih količina različitih vrsta droge.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela - teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tom optužnicom, između ostalog, tereti da je naredio monstruozno ubistvo Milana Lepoje u Beogradu, a zbog toga što je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.