Crna hronika

NOVOVIĆ IZDAO DVA UPUTSTVA KAKO BI SPRIJEČIO OPTUŽNICE PROTIV OLIVERE INJAC?

Autori TV E Milica Mrvaljević

Uprkos priznanju da je „malo kršila Ustav Crne Gore“, nekadašnja ministarka odbrane a sadašnja gradonačelnica Podgorice i funkcionerka PES-a je, nakon dva poteza glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, amnestirana bilo kakve odgovornosti

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novovićizdao je u svega četiri mjeseca čak dva obavezna uputstva specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović kako bi spriječio podizanje optužnice za zloupotrebu službenog položaja protiv nekadašnje ministarke odbrane, aktuelne gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Portal Televizije E, Novović je 1. decembra 2022. godine i 6. aprila 2023. godine, u predmetu Kt-s broj 63/21 koji se vodio protiv ministarke odbrane Injac, hitnim Obaveznim uputstvom spriječio podizanje optužnice koja je već bila zavedena u pisarnici Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema informacijama Portala TV E iz Specijalnog državnog tužilaštva, to je prvi i jedini put od osnivanja SDT-a da je glavni specijalni tužilac u jednom predmetu izdao dva obavezna uputstva.

Specijalno državno tužilaštvo je još sredinom 2021. godine formiralo krivični predmet protiv ministarke odbrane Olivere Injac u Vladi Zdravka Krivokapićanakon što je advokat Mihailo Volkov predao dvije krivične prijave.

Prvu prijavu, 23. marta 2021. godine, advokat Volkov je predao protiv Olivere Injac tereteći je za zloupotrebu službenog položaja prilikom zapošljavanja penzionisanog zastavnika Vojske Crne Gore Miodraga Jokanovića u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu (OBD) Ministarstva odbrane Crne Gore.

Druga prijava, 13. aprila 2021. godine takođe je podnešena zbog zloupotrebe službenog položaja ministarke Injac koja je, bez odluke Savjeta za odbranu i kršeći Zakon o Vojsci Crne Gore, angažovala u radni odnos aktivno vojno lice, potpukovnika Veljka Mališića.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović je juna 2021. godine povodom dvije krivične prijave formirala predmet Kt-s broj 63/21.

Nakon toga su protiv ministarke Injac podnijete još dvije krivične prijave: prva zbog afere „kadeti“ i nezakonitog eliminisanja sina tužiteljke Mitrović da studira na vojnoj akademiji u Grčkoj i druga, koju je podnio oficir Igor Knežević, zbog ,,zloupotrebe položaja i ustavne diskriminacije koju je protiv njega sprovodila ministarka odbrane Olivera Injac“.

Sedamnaest mjeseci nakon što je advokat Mihailo Volkov podnio prvu od dvije krivične prijave, avgusta 2022. godine, specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović podigla je optužnicu protiv bivše ministarke odbrane u Vladi Crne Gore Olivere Injac koja se tereti za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja.

No, odmah nakon što je portal CDM svojevremeno objavio da je podignuta optužnica, oglasio se portparol SDT-a Vukas Radonjić tvrdnjom da je „postupak još u toku“, bez daljeg objašnjavanja zbog čega je demantovao koleginicu, specijalnu tuižiteljku Mitrović.

Prava istina isplivala je u javnost tek ovih dana, nakon istraživanja Portala E TV: ispostavilo se da je glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović posegao za specijalnim ovlašćenjima čime je zaštitio aktuelnu gradonačelnicu Podgorice od krivičnog progona i optužnice koja je mogla da ugrozi njenu političku karijeru kao visoke funkcionerke Pokreta Evropa sad.

Da li je postojao politički pritisak na Novovića da izda dva obavezujuća uputstva, nije bilo moguće zvanično utvrditi, ali je teško pravnom logikom objasniti poteze glavnog specijalnog tužioca.

Tim prije što je i sama Olivera Injac, dok je bila minstarka, u emisiji „Načisto“ na Televiziji „Vijesti“, priznala da je u slučaju zapošljavanja potpukovnika Mališića – „bilo malog kršenja Ustava“?!

No, uprkos priznanja o kršenju najvišeg pravnog akta Crne Gore, Olivera Injac je, nakon poteza glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, amnestirana bilo kakve odgovorsnosti.

Osim što je obavezujućim uputstvom spriječio podizanje optužnice protiv Injac, istovremeno je – oduzimanjem predmeta od tužiteljke Lidije Mitrović – spriječio bilo kakav tužilački progon i posredno izdejstvovao da SDT odbaci krivične prijave.

- Krivične prijave su odbačene, obrazloženim rješenjem, 27. februara i 7. decembra prošle godine, o čemu je obaviješten podnosilac, a rješenje o odbacivanju krivične prijave, sa obavještenjem o pravu na preduzimanje krivičnog gonjenja i pravu na podnošenje pritužbe za preispitivanje rješenja poslato je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore -rekao je Radonjić aprila ove godine.

Prema njegovim riječima, odbacivanjem obje krivične prijave „završen je rad na krivičnom predmetu protiv Olivere Injac“.