Crna hronika

U PONEDJELJAK SASLUŠANJE NADLEŽNIH O PRIPREMI ATENTATA NA ĐUKANOVIĆA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Sjednica će biti zatvorena za javnost.

Izvor: Predsjednik Crne Gore/YouTube/screenshot

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu saslušaće u ponedjeljak direktore javne i tajne policije, a povodom informacija da se spremao atentat na Mila Đukanovića.

Kako je najavljeno iz Skupštine Crne Gore, na kontrolnom saslušanju šefovi Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Brđanin i Boris Milić saopštiće kako je postupao sektor bezbjednosti u slučaju obavještajnih saznanja o pripremi atentata na bivšeg predsjednika Crne Gore, prenose Vijesti.

Sjednica će biti zatvorena za javnost.

Još 13. jula je objavljeno da je Đukanović obavijestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat.

“Raniji predsjednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe”, odgovoreno je tada iz Đukanovićeve kancelarije na pitanje da li je ga je bilo ko iz bezbjednosnog sektora obavijestio da mu je ugrožena bezbjednost, odnosno, da se na njega priprema atentat.

Nije odgovoreno ko je i kada Đukanoviću prenio tu informaciju.

Izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje.

“Shodno članu 18 Zakona o predsjedniku Crne Gore po prestanku funkcije predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom. U skladu sa pozitivnim propisima Agencija za nacionalnu bezbjednost je nadležna za sačinjavanje izvještaja o bezbjednosnoj procjeni o ugroženosti”, saopšteno je tada iz Uprave policije, pišu Vijesti.

Odgovarajući na pitanje da li je Đukanoviću pojačano obezbjeđenje, iz njegove kancelarije su saopštili da je smanjeno.

“Promjene u obezbjeđenju u tom periodu su se dogodile utoliko što je ukinuto obezbjeđenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”.

Istakli su i da crnogorske službe bezbjednosti nijesu pozivale na razgovor Đukanovića, niti koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi im ukazali na potencijalnu opasnost.