Crna hronika

ZVICERU POSLALI ZAHTJEV INTERPOLA

Izvor Vijesti

Tokom “putovanja” iz odsjeka u odsjek završio je u rukama Zvicerovih saradnika, koji su mu ga i proslijedili.

Izvor: SCREENSHOT SKY

Zahtjev kojim je beogradska kancelarija Interpola tražila od kolega iz Crne Gore da prikupe i dostave im podatke o kretanju i kontaktima tamošnjih kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odmah je završio u rukama šefa zločinačkog kavačkog klana Radoja Zvicera, prenose Vijesti.

Službeni akt na kom je naznačeno “Samo za policijsku upotrebu”, stigao je Sektoru kriminalističke policije, odnosno njihovom Odsjeku za međunarodu operativnu saradnju Interpol-Europol-Sirene, a 20. januara 2021. godine proslijeđen je tadašnjem načelniku Odjeljenja bezbjednosti Kotor, sa jasnim naznakama što je potrebno.

Tokom “putovanja” iz odsjeka u odsjek završio je u rukama Zvicerovih saradnika, koji su mu ga i proslijedili.

To pokazuju prepiske sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, koje je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL).

Zvicer se tim dokumentom pohvalio saradnicima iz klana, prosljeđujući im fotografisan policijski akt.

“Od strane NCB Interpola Beograd, Odsjek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene je obaviješten da nadležni policijski organi Srbije raspolažu saznanjima da su lica Belivuk Veljko, otac Nebojša, roden 28. 8. 1985. godine u Beogradu i Miljković Marko, otac Milorad, rođen 9. 3. 1991. godine u Beogradu, državijanin Srbije boravila na teritoriji Cme Gore i da su isti privedeni na informativni razgovor u OB Kotor. Takođe, navode da su izvršenim provjerama utvrdili da su gore imenovani napustill Srbiju na GP Aerodrom Beograd dana 17. 1. 2021. godine i ne postoji evidencija da su se isti vratili u Srbiju. U vezi sa navedenim, za potrebe NCB Interpola Beograd, s obzirom kako navode, da se radi o bezbjednosno interesantnim licima, potrebno je dostaviti sve informacije koje posjedujete o ovim licima, kao i razloge njihovog boravka u našoj zemiji, njihovim kontaktima u Crnoj Gori (posebno sa bezbjednosno interesantnim licima), podatke o vozilima koje koriste u Crnoj Gori, razloge privođenja i sadržaj informativnog razgovora, kao i radnje koje su preduzete prema istima, kako bi blagovremeno obavijestili gore navedeni NCB”, piše u zahtjevu koji je proslijeđen kotorskoj policji, ali i kavčanima.

Kriminalna grupa Veljka Belivuka uhapšena je 4. februara 2021. godine - nekoliko dana nakon što su se Velja Nevolja i Marko Mesar vratili iz Crne Gore, gdje su drugovali sa Zvicerom, ali i grupom policajaca koji su poslovali s njima, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva, pišu Vijesti.

Srpske bezbjednosne službe tih dana objavile su brojne fotografije kojima dokumentuju monstruozne zločine te kriminalne grupe - više pripadnika te organizacije poziralo je sa leševima svojih, kako ih zovu, neprijatelja i slike slalo vođi Zviceru...

Optuženi Beograđani Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

“Vijesti” su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, koji dokumentuju da su bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

SDT sumnjiči bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je obmanjivao javnost da su Belivuk i Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije, kao i da su se prema njima konstantno preduzimale potrebne mjere i radnje, prenose Vijesti.

Nekadašnji bezbjednjak Zoran Lazović tereti se da je tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Zvicera.

Plaćenici kavačkog klana, beogradski kriminalci Belivuk i Miljković, legalno su u Crnu Goru ušli 17. januara 2021. godine. Vođa te organizovane kriminalne grupe, Kotoranin Radoje Zvicer, ugostio ih je tri mjeseca nakon što su, kako se sumnja, po nalogu kavčana, u Stanjevića Rupi učestvovali u dvostrukom ubistvu i otmici.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Visokopozicionirani član tog klana, Mile Radulović tog dana je otet, a likvidiran je nakon dvomjesečnog, monstruoznog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Posmrtni ostaci te trojice žrtava zločinačkog kavačkog klana nikada nijesu pronađeni.

Radulovićevo tijelo su, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, spalili na Lovćenu. To su, u decembru 2020. godine učinili Novljanin Vladimir Vučković koji je odnio na Lovćen automobilske gume i ćumur, pa skupa sa Milošem Radonjićem pripremio lomaču na kojoj su, nakon likvidacije, spalili škaljarca Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Prema spisima SDT-a pripadnici kavačkog klana su 21. decembra 2020. godine škaljarca ugušili električnim produžnim kablom, a potom njegovo tijelo odnijeli na Lovćen i spalili na lomači, prenose Vijesti.

SDT direktnim izvršiocima ubistva označava Petra Đurovića i Radonjića koji je u bjekstvu, a tvrde da su njegovo tijelo spalili Radonjić i Vučković.

Da tijelo spale na lomači Slobodana Kašćelana savjetovao je Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović.

Tužioci tvrde da su članovi Zvicerove kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Nenad Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u trostrukom ubistvu.

Protiv Zvicera podnijeto je više optužnica.