Crna hronika

DREŠAJU, ULIĆU I OSTALIMA ODREĐEN PRITVOR

Izvor Pobjeda

Pritvor je određen i Radoju Zviceru, Leonu Drešaju, Ivanu Deliću, Vuku Vuleviću, Draganu Pavličeviću, Radulu Božoviću, koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima.

Izvor: MONDO

Vaso Ulić, njegov sin Nikola, Viktor Drešaj, Petar Miranović, Veselin Pavličić, Radomir Dobriša, Mileta Božović, Marinko Prelevići, Vukan Matić Čoković osumnjičeni za organizaciju dvije i po tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju sprovedeni su u Istražni zatvor u Spužu nakon što im je sutkinja za istragu Višeg suda odredila pritvor do mjesec dana.

Pritvor je određen i Radoju Zviceru, Leonu Drešaju, Ivanu Deliću, Vuku Vuleviću, Draganu Pavličeviću, Radulu Božoviću, koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima, piše Pobjeda.

Damiru Mandiću, Milu Božoviću, Vjekoslavu Lambuliću i Radovanu Pantoviću pritvor nije određivan jer se već nalazeu pritvoru i na izdržavanju zatvorske kazne u Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu.

Iz Višeg suda je rečeno da je pritvor ovim osumnjičenim određen po svim pritvorskim osnovima: opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, opasnost od ponavljanja krivičnog djela i težine krivičnog djela za koje se sumnjiče.

U srijedu, u policijskoj akciji ,"General" uhapšeno je devet od 19 osumnjičenih za pripadnost kriminalnoj organizaciji koju su, prema stavu Specijalnog državnog tužilaštva, organizovali odbjegli Kotoranin Radoje Zviceri Podgoričanin Vaso Ulić.

Iz Specijalnog tužilaštva su precizirali da su krivičnu prijavu protiv ove devetnaestočlane grupe podnijeli zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, piše Pobjeda.

– Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V. U. i R. Z., u međunarodnim okvirima, radi krijumčarenja kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu i Australiju – navodi se u saopštenju SDT-a.

Iz Specijalnog tužilaštva navode da su kolumbijski istražni organi u oktobru 2020. spriječili šverc 1.570 kilograma kokaina skrivenog u jednom brodu, dok su australijski istražitelji otkrivanja u junu 2021. presjekli šverc 900 kilograma droge.