Crna hronika

ŠVERC KOKAINA ZA AUSTRALIJU DOGOVARAN PREKO SKY APLIKACIJE! Evo i kako

Izvor Vijesti

Jedan od nezvaničnih izvora lista, objasnio je prekjuče da spisak uhapšenih nije konačan, da ima povezanih lica i da “istraga treba da ide do samog vrha države i prethodne vlasti”...

Izvor: Profimedia

Vidi ovo, radimo Australiju 99 odsto. Imaš li koga tamo da primi robu kad je izbacimo, šteka, proda i pošalje pare?

To na Skaj aplikaciji, kako tvrde istražitelji, 12. jula 2020. godine piše Milo Božović, sakriven iza nika Jumbo.

U velikoj međunarodnoj akciji juče je procesuirano 19 osoba među kojima i taj bivši gradonačelnik Budve, a zbog sumnje da su iz Južne Amerike u Australiju i Evropu pokušali da prokrijumčare oko 2,5 tona kokaina.

Prva tranša u količini od 1.570 kilograma droge zaustavljena je u oktobru 2020. godine, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a Božović na nekada kriptovanoj telefonskoj aplikaciji posao dogovara tri mjeseca ranije, pišu Vijesti,

“Vijesti” nemaju informaciju da li je on u posljednjoj akciji.

“Vidi ovo, radimo Australiju 99%”, piše Božović.

Sagovornik koji, na tada zaštićenom programu, koristi nik Opa, pita ga - odakle, a ovaj odgovara da će to činiti iz Ekvadora.

“Imaš li tamo nekoga da primi robu kad je izbacimo, šteka, proda i pošalje pare?”, navodi Budvanin.

Ovaj mu odgovara da će naći, a Božović ga upozorava da to bude neko “pošten, da nas ne izvara”...

“Riješićemo, imam neke tamo”, navodi taj sagovornik.

Budvanin kaže da je u pitanju Sidnej, a onda obrazlaže svom, kako ga oslovljava “kumiću”:

“Ma mislim da je sad momenat, grama nema tamo.”

Saradnik kaže da je saglasan s tom ocjenom: “Tamo je sad za prodaju ludilo... Ako uspijemo ovo, ubićemo se od para”...

Potom pita Božovića “Kakvo vađenje ima dolje”, a ovaj mu pojašnjava da im sve radi isti čovjek.

“Sve nam radi ovaj isti čovjek što ima brod i preuzima robu... Da nam na ruke u Sidneju, ako prođe”...

Sagovornik odgovara da je to “top”, a Budvanin konstatuje da je u pitanju kocka: “Kocka. Pa šta bude.”

“Sve je kocka... Probamo pa šta bude”, odgovara osoba koja na Skaju piše pod nadimkom Opa.

Par dana nakon početnog dopisivanja o švercu za Australiju, sagovornik obavještava Božovića da je sve sredio.

“Našao sam (za) Sidnej da znaš barem jednu opciju... Naš čovjek odrastao s Kinezima dolje koji su jaki”...

Dva dana nakon toga - 19. juna 2020. godine - Božović ga ponovo pita: “Pitaj Brazil ima li nekog jakog u Ekvadoru da može da puni na vodi, ali na 100-150 milja... 1 t (tonu) da šaljemo za Australiju”...

Neki od okrivljenih u najnovijem predmetu “General”, više od dvije decenije među glavnim igračima su u kriminalnim krugovima širom svijeta.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), prekjuče su uhapsili Vasa i Nikolu Ulića, Vukana Čokovića Matića, Miletu Božovića, Viktora Drešaja, Radomira Dobrišu, Petra Miranovića, Marinka Prelevića i Veselina Para Pavličića.

Krivična prijava podnijeta je i protiv Radoja Zvicera, Dragana Pavličevića, Vuka Vulevića, Radula Božovića, Ivana Delića i Leona Drešaja koji su u bjekstvu, ali i protiv ranije uhapšenih Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića.

Ulić i Zvicer označeni su organizatorima te kriminalne ekipe.

U međunarodnoj akciji, istražitelji iz SDT-a i SPO-a, mjesecima su tijesno sarađivali s Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnim istražnim biroom (FBI), američkom Upravom za suzbijanje narkotika (DEA) i Australijskom federalnom policijom (AFP).

Iz obavještajne agencije Evropske unije konstatovali su juče da su devetorica uhapšenih imali ključne pozicije u kriminalnim organizacijama čija je nezakonita djelatnost trgovina drogom na Zapadnom Balkanu.

Iz Europola objašnjavaju da su na meti policijske istrage bile veoma važne mete, odnosno, članovi nekih od najnasilnijih i najopasnijih organizacija za trgovinu drogom u regionu Zapadnog Balkana.

“Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija kroz Europol između Australijske savezne policije i policije Novog Južnog Velsa, Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore i Američke agencije za borbu protiv droge (DEA). Istraga je pokrenuta nakon što su vlasti presrele pošiljke od 1,8 tona kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine. Ciljane osobe su bile blisko povezane s raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim unutar šire mreže za trgovinu drogom koja se proteže preko Balkana i dalje. Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najzloglasnijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok se drugi sumnjiče za vođenje sopstvenih nezavisnih kriminalnih grupa. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi”, kazali su iz Europola.

“Vijestima” je prekjuče nezvanično rečeno da su sastavni dio tog predmeta i prepiske sa Skaj aplikacije u kojima se više puta pominje jedan visokopozicionirani političar iz vrha izvršne vlasti.

Izvor lista tada je kazao da nije isključeno da će ta osoba biti uskoro procesuirana u nastavku akcije “General”.

Komentarišući tu informaciju, predsjednik Vlade Milojko Spajić rekao je juče pred novinarima da nema takvu informaciju, ali da niko neće biti zaštićen ukoliko se to ispostavi tačnim.

“Nemam tu informaciju i niko nije zaštićen. Za koga god se dokaže da je dio mafijaških ili kriminalnih organizacija neće biti zaštićen i biće procesuiran”, rekao je crnogorski premijer, odgovarajući na pitanja novinara tokom predstavljanja finansijske strategije.

13. aprila 2023. godine uhapšen je Milo Božović, u svojoj porodičnoj kući u Budvi. Tada mu je na teret stavljeno stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. “Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode predsjednika opštine Budva M. B., jer postoje osnovi sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopšteno je nakon što je lišen slobode

Jedan od nezvaničnih izvora lista, objasnio je prekjuče da spisak uhapšenih nije konačan, da ima povezanih lica i da “istraga treba da ide do samog vrha države i prethodne vlasti”...

“Riječ je o osobama koje su decenijama zavedene u obavještajnim podacima inostranih službi, koje raspolažu informacijama o njihovim kontaktima s bivšim funkcionerima bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, pod čijim plaštom i zaštitom su mnogi bili nedodirljivi. Radi se o velikim međunarodnim švercerima duvanskih i narkotičkih sredstava.

Tek sada su se stvorili uslovi za međunarodnu akciju. Ranije ona nije bila moguća zbog straha od konstantnog curenja podataka i involviranosti bivših bezbjednosnih i političkih struktura”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Prema saznanjima “Vijesti”, to je prvi put da američka DEA i FBI direktno učestvuju u istrazi sa Specijalnim policijskim odjeljenjem.