Crna hronika

EUROPOL: UHAPŠENI IMALI KLJUČNE POZICIJE U KRIMINALNIM ORGANIZACIJAMA KOJE TRGUJU DROGOM

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Objašnjavaju da je devet osumnjičenih od ranije poznato organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim prethodnim istragama o trgovini drogom.

Izvor: Youtube/printscreen/ EUROPOL

Devetorica juče uhapšenih imali su ključne pozicije u kriminalnim organizacijama čija nezakonita djelatnost je trgovina drogom na Zapadnom Balkanu.

To su saopštili iz Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL), odakle su kazali da su crnogorske vlasti uhapsili devet članova visokorizičnih organizacija za trgovinu drogom, te da su na meti policijske istrage bile veoma važne mete, odnosno, članovi nekih od najnasilnijih i najopasnijih organizacija za trgovinu drogom u regionu Zapadnog Balkana, prenose Vijesti.

Objašnjavaju da je akcija usmjerena na 19 osoba - devet uhapšenih, četvorica uhapšenih u drugim predmetima, koji se nalaze u spuškom zatvoru i šestoro koji su u bjekstvu:

"Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija kroz Europol između Australijske savezne policije i policije Novog Južnog Velsa, Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore i Američke agencije za borbu protiv droge (DEA). Istraga je pokrenuta nakon što su vlasti presrele pošiljke od 1,8 tona kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine. Ciljane osobe su bile blisko povezane sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim unutar šire mreže za trgovinu drogom koja se proteže preko Balkana i dalje. Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najzloglasnijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok se drugi sumnjiče za vođenje sopstvenih nezavisnih kriminalnih grupa. Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom ratova bandi", kazali su iz EUROPOL-a.

Objašnjavaju da je devet osumnjičenih od ranije poznato organima za sprovođenje zakona, jer su se pojavili u brojnim prethodnim istragama o trgovini drogom.

"Istražitelji su utvrdili da su mreže u kojima su oni igrali vodeće uloge razvile veliku logističku mrežu za olakšavanje trgovine drogom od EU do Australije. Nabavljali su kokain iz zemalja porijekla i transportovali ga na konačnu adresu gdje je distribuiran - na evropskim i australijskim tržištima".

Iz EUROPOL-a ističu da je juče u Crnoj Gori pretreseno 15 lokacija, uhapšeno devet osumnjičenih, da su zaplijenjena dokumenta, oružje, municija, vozila, plovila, luksuzni satovi i gotovina.

"Posljednjih godina, kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana sve više ciljaju australijsko tržište droge, jer su ilegalni prihodi od trgovine kokainom tamo znatno veći nego na evropskim tržištima. Ruta snabdijevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa prekomorskim transportom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako jedan kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama porijekla, na australijskom crnom tržištu dostiže više od 100.000 eura.. Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji slučaja među raznim agencijama u EU i šire", saopštili su iz te Agencije EU, pišu Vijesti.

Neki od okrivljenih u tom predmetu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) više od dvije decenije među glavnim igračima su u kriminalnim krugovima širom svijeta - Vaso Ulić, Veselin Paro Pavličić, Vukan (Vinetu) Čoković Matić, Vuk Vulević, Ivan Delić, braća Viktor i Leon Drešaj, Vjekoslava Lambulića, Radoje Zvicer...

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, juče su uhapsili su Vasa i Nikolu Ulića, Čokovića, Miletu Božovića, Viktora Drešaja, Radomira Dobrišu, Petra Miranovića, Marinka Prelevića i Veselina Para Pavličića.

Krivična prijava podnijeta je i protiv Zvicera, Dragana Pavličevića, Vuka Vulevića, Radula Božovića, Ivana Delića i Leona Drešaja koji su u bjekstvu, ali i protiv ranije uhapšenih Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića.