Crna hronika

VELJOVIĆU ZABRANJENO DA NAPUŠTA STAN

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Vijeće sutkinje Višeg suda Vesne Kovačević donijelo je odluku da se bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukine pritvor.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Ukinut je pritvor bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću, odlukom podgoričkog Višeg suda.

Istovremeno mu je izrečena mjera obaveznog boravka u stanu.

To je učinjeno nakon što je vještak medicinske struke Nemanja Radojević, po nalogu suda, danas vještačio njegovo zdravstveno stanje, nakon čega je dao mišljenje.

Jedan od njegovih pravnik zastupnika, advokat Mihailo Volkov, kazao je da je neko konačno sagledao njegovo zdravstveno stanje.

Veljović se nakon vještačenja obratio sudu i govorio o svom lošem zdravstvenom stanju, navodeći da je samo u posljednjih mjesec dana "popio 170 flaša antibiotika"...

Nekadašnji direktor Uprave policije uhapšen je 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je odao službenu tajnu.

SDT vjeruje da je Veljović bio član kriminalne grupe odbjeglog Aleksandra Mrkića, koja je okrivljena za šverc velikih količina cigareta.

Tokom boravka u pritvoru Veljović je imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog čega se u dva navrata i bolnički liječio.

Advokat Nikola Martinović kazao je da su “ispunjeni procesni i humani razlozi da se Veljoviću ukine pritvor”.

“Dostavio sam dokaze koji datiraju 5-6 godina unazad, radi se o istoriji bolesti Veselina Veljovića. On ne smije boraviti u uslovima u kojima boravi jer mu je život ugrožen do stepeni smrtnog ishoda”, kazao je Martinović.

Tužilaštvo Veljovića tereti da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Na današnjem ročištu advokati su tražili ukidanje pritvora za sve optužene, ali je pritvor ukinut samo Veljoviću.

Na pretres se nije pojavio optuženi Nikola Bubanja ni njegov advokat, a sudije su objasnile da im je prethodno dostavljena medicinska dokumentacija prema kojem zdravstveno stanje tog optuženog nije bilo dovoljno dobro da se pojavi pred sudom.

Specijalni državni tužilac, Vukas Radonjić na to je odgovorio da “tužilaštvo smatra da je bio u stanju da prisustvuje, na bazi medicinske dokumentacije, pa smatraju da sud mora prinudno dovesti osuđenog”.

Vijeće sudija kojim predsjedava Kovačević, naložilo je da se u narednih 15 dana iz materijala dostavljenog sudu i prepiski izdvoje djelovi koji se tiču optuženih.

Sljedeće ročište zakazano je za 8. oktobra.