Crna hronika

AKCIJA "GENERAL" KUCA I KOD ČLANA VLADE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

SDT i Specijalno policijsko odjeljenje nastaviće međunarodnu saradnju u istrazi transnacionalnog šverca kokaina, a čiji su sastavni dio i prepiske sa kriptovane Skaj aplikacije u kojima se više puta pominje jedan visokopozicionirani političar iz vrha izvršne vlasti.

Izvor: Uprava policije

Izvor lista tvrdi da nije isključeno da će ta osoba biti uskoro procesuirana u nastavku akcije “General”, tokom koje je juče podnijeta krivična prijava protiv 19 osoba.

Izvor: kurir/ printscreen/ libertas

Vaso Ulić i Radoje Zvicer navode se kao čelnici kriminalne organizacije okrivljene za šverc oko 2,5 tone kokaina, među čijim pripadnicima su zatvorenici sa dugogodišnjim robijaškim stažom, poput Damira Mandića, ali i članovi ozloglašenog klana “Amerika” aktivnog od sedamdesetih godina prošlog vijeka...

U bezbjednosnim krugovima jučerašnja akcija označena je kao jedan od najvažnijih udaraca mafiji, s obzirom na imena s devetanestočlane liste osumnjičenih za transnacionalni šverc kokaina.

Neki od okrivljenih u tom predmetu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) više od dvije decenije među glavnim igračima su u kriminalnim krugovima širom svijeta - Ulić, Veselin Paro Pavličić, Vukan (Vinetu) Čoković Matić, Vuk Vulević, Ivan Delić, braća Viktor i Leon Drešaj, Vjekoslava Lambulića, Zvicer...

To potvrđuju i zvanični navodi Uprave policije - da su slobode lišene i “vođe i visokopozicionirani članovi visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, sa dugogodišnjim kontinunitetom u sprovođenju kriminalnih aktivnosti iz oblasti organizovanog kriminala”.

Jedan od sagovornika Vijesti, tvrdi da je Viktor Drešaj uhapšen nedugo nakon revanš utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona između Dečića i velškog Nju Sejntsa.

Isti izvor tvrdi da znaju i kad su Vulević, Delić i Pavličević napustili državu i gdje su se zaputili...

Strah od curenja podataka
U međunarodnoj akciji “General”, istražitelji iz SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), mjesecima su tijesno sarađivali sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnim istražnim biroom (FBI), američkom Upravom za suzbijanje narkotika (DEA) i Australijskom federalnom policijom (AFP).

Prema saznanjima Vijesti, to je prvi put da američa DEA i FBI direktno učestvuju u istrazi sa Specijalnim policijskim odjeljenjem.

Sagovornik Vijesti tvrdi da je crnogorskim istražiteljima u tom premetu dostavljen je obiman paket obavještajnih podataka o ilegalnim aktivnostima članova kriminalne grupe koji su duže bili pod svojevrsnim nadzorom...

On je kazao da se spisak uhapšenih nije konačan i da ima povezanih lica, a da “istraga treba da ide do samog vrha države i prethodne vlasti”...

“Riječ je o osobama koje su decenijama zavedene u obavještajnim podacima inostranih službi, koje raspolažu informacijama o njihovim kontaktima sa bivšim funkcionerima bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, pod čijim plaštom i zaštitom su mnogi bili nedodirljivi. Radi se o velikim međunarodnim švercerima duvanskih i narkotičkih sredstava. Tek sada su se stvorili uslovi za međunarodnu akciju. Ranije ona nije bila moguća zbog straha od konstantnog curenja podataka i involviranosti bivših bezbjednosnih i političkih struktura”, rekao je izvor lista.

Jedni uhapšeni, drugi u zatvoru, treći u bjekstvu
SDT u saopštenju pojašnjava da se osumnjičeni terete za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije”, navode iz tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, uhapsili su Vasa i Nikolu Ulića, Čokovića, Miletu Božovića, Viktora Drešaja, Radomira Dobrišu, Petra Miranovića, Marinka Prelevića i Veselina Para Pavličića.

Krivična prijava podnijeta je i protiv Zvicera, Dragana Pavličevića, Vuka Vulevića, Radula Božovića, Ivana Delića i Leona Drešaja koji su u bjekstvu, ali i protiv ranije uhapšenih Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić, objasnio je da je otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i korisnih podataka, sprovedeno u višemjesečnoj, kontinuiranoj, međunarodnoj saradnji, kako pišu Vijesti.

“Kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena”, navodi Radonjić.

Vinetu i 3,5 tona kokaina
Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je 2015. godine u Španiji, u velikoj međunarodnoj operaciji “Vinetu”, kada je i označen kao vođe kriminalne grupe od koje je zaplijenjeno 3,5 tona kokaina.

Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ime Vukana (Vinetu) Čokovića je u policijskim dokumentima decenijama zavedeno kao bezbjednosno - interesantno lice, koje je veliki dio proveo u Evropi i Latinskoj Americi kako bi izbjegao zatvor ili likvidaciju.

U ljeto 2015. kada je uhapšen, španski portal ElConfidencial naveo je da je Budvanin Čoković u Madridu “živio punim plućima”, te da se nije skrivao.

U Španiji se predstavljao i kao fudbalski menadžer, a kako je tada pisao taj medij, upravo razbacivanje novcem “koštalo” ga je hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona eura, kako pišu Vijesti.

Ulić hapšen zbog šverca u Australiji.

U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

On je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT-a zbog optužbi da je umiješan u međunarodni šverc droge u Australiji.

Ulić se dogovarao sa Katnićevim SDT-om
U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

On je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT-a zbog optužbi da je umiješan u međunarodni šverc droge u Australiji.

Dokazi su tada ukazivali na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država u Australiju, gdje se obavljala dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge.

Ulić je kasnije optužen da je još 2004. organizovao šverc 60 kilogram MDMA “iz drugih zemalja u Australiju” te da je u toj zemlji zarađivao 8 dolara po tableti ekstazija.

Dvije godine kasnije on je sklopio dogovor sa SDT-om na čijem je čelu bio Milivoje Katnić - da robija dvije godine i državi platiti 50.000 eura i isto toliko u humanitarne svrhe.

Oduzeli arsenal oružja i dvadesetak automobila
Pripadnici SPO-a prilikom pretresa oduzeli su na desetine komada oružja...

“Samo na jednom mjestu, tokom pretresa, zaplijenjeno je 50-ak pušaka, stotinjak pištolja, preko 20 revolvera... Ispred prostorija tog policijskoj odjeljenja u Podgorici, službenici SPO-a parkirali su više od 20 privremeno oduzetih, luksuznih četvorotočkaša koje su u vlasništvu osumnjičenih”, kazao je izvor Vijesti.