Crna hronika

GORAN RAŠOVIĆ TERETI SANJU LJEŠKOVIĆ ZA MILION I PO EURA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

U Višem sudu danas će se raspravljati o optužbama suvlasnika preduzeća “Mall group” Goran Rašović protiv Sanje Lješković koju kao privatni tužilac sumnjiči da je kao stečajna upravnica nanijela štetu toj firmi i povjeriocima od najmanje milion i po eura.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Ovo je četvrti zahtjev pred Višim sudom za ponavljanje postupka.

Stečaj u kompaniji “Mall group” traje od marta 2016. godine, a uveden je na zahtjev NLB banke zbog duga od 330.000 eura. Tokom stečaja rasprodata je vrijedna imovina “Mall group” u Đenovićima, Kamenarima, Baru i Podgorici po cijenama ispod tržišnih i to kada je Rašović imao novac za isplatu duga banci koja je pokrenula stečaj.

Prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Lješkovićeva je pripadnik stečajne mafije na čijem je čelu po tvrdnjama tog tužilatva bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Toj grupi se sudi da su oštetili državu za više stotina hiljada eura, preko stečajnih postupaka.

Rašović u tužbi navodi da je Lješkovićeva u periodu od 23. juna 2016. godine do 9. maja 2022. godine, između ostalog, sačinjavala nepotpune i neistinite procjena imovine stečajnog dužnika, da na sastanke nije pozivala povjerioce i druge osobe, a što je bilo važno za formiranje odbora povjerioca, predočavanja povjeriocima i iznošenja stvarnog finansijskog stanja stečajnog dužnika, kako pišu Vijesti.

Dalje se u optužbi navodi da je Lješkovićeva donijela odluku kojom je mijenjala iz oglasa javno objavljene uslove prodaje imovine, rokove plaćanja i predmet prodaje, te da je prenijela, u vidu poklona, na od njene strane izabranog kupca, tri građevinske dozvole i plaćene komunalije za objekte izgrađene i predviđene za gradnju na imovini stečajnog dužnika u Đenovićima, u vrijednosti od pola miliona eura. Uz to, da je prodala imovinu stečajnog dužnika u Podgoricu, kao neurbanizovanu iako je ista urbanizovana, za tri eura po metru kvadratnom, dok je u Baru na isti način prodala imovinu za nepunih 10 eura po kvadratu, da je sačinjavala lažne putne naloge i kao vjerodostojne troškove ih iskazivala u stečajnom postupku, da je kupila gume, na teret stečajnog dužnika za sopstveni automobil...

Rašović tvrdi u optužbi i da je Lješkovićeva fiktivno angažovala stražare za obezbjeđenje imovine stečajnog dužnika, zaključila sa njima ugovore i anekse, a da stražari nijesu uopšte pružali plaćene usluge obezbeđenja i isplatila im preko 65 hiljada iz stečajne mase...

On je sudu predložio da se, između ostalih, sasluša Blažo Jovanić i da izvrši uvid u svu dokumentaciju Privrednog suda.

“Mora ukazati i ovom vijeću na činjenicu da je od 13 okrivljenih lica, od strane SDT-a, pored ovdje okrivljene, 7 lica direktno involvirano i u stečajni postupak i to: Blažo Jovanić, Snežana Jović, Saša Zejak, Pavić Globarević, Danilela Laković, Dušan Laković i pravno lice “Titan security”, naveo je Rašović.