Crna hronika

SPO AKCIJA "GENERAL", SDT TERETI KRIMINALNU GRUPU ZA ŠVERC DVIJE IPO TONE KOKAINA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

U toku je međunarodna akcija kodnog naziva "General" u kojoj pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pretresaju na više lokacija.

Izvor: Uprava policije

Jedan od vođa kriminalnog klana Drešaj iz Tuzi - Viktor Drešaj uhapšen je jutros u velikoj međunarodnoj operaciji "General" po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saznaju "Vijesti".

Izvor "Vijesti" iz Tuzi naveo je da je Drešaj, nešto poslije deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Izvor "Vijesti" naveo je da je SPO po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61) koji je ranije imao ime Vinetu. U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

U međunarodnoj operaciji sve vrijeme učestvovali su i službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kojim rukovodi Lazar Šćepanović.

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi.

U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave "švercom kokaina, ali da im je primarna djelatnost - krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda".

Iz SDT-a su zvanično saopštili da se uhapšenima na teret stavlja su iz Južen Amerike u Evropu i Australiju pokušali da prošvercuju oko dvije i po tone kokaina.

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije", navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

On je objasnio da je otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje.

Kazao je da su asistenciju pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena.

"Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak", zaključuje se u saopštenju.

Čoković decenijama poznat službama, zbog kokaina hapšen u Španiji
Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji "Vinetu", a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplijenjeno 3,5 tona kokaina.

Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ime Vukana (Vinetu) Čokovića je u policijskim dokumentima decenijama zavedeno kao bezbjednosno - interesantno lice, koje je veliki dio proveo u Evropi i Latinskoj Americi kako bi izbjegao zatvor ili likvidaciju.

U ljeto 2015. kada je uhapšen, španski portal ElConfidencial naveo je da je Budvanin Čoković u Madridu “živio punim plućima", te da se nije skrivao.

U Španiji se predstavljao i kao fudbalski menadžer, a kako je tada pisao taj medij, upravo razbacivanje novcem “koštalo” ga je hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona eura.

Ulić hapšen zbog šverca u Australiji
U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

On je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT-a zbog optužbi da je umiješan u međunarodni šverc droge u Australiji.

Dokazi su tada ukazivali na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država u Australiju, gdje se obavljala dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge.

Ulić je kasnije optužen da je još 2004. organizovao šverc 60 kilogram MDMA "iz drugih zemalja u Australiju" te da je u toj zemlji zarađivao 8 dolara po tableti ekstazija.

Dvije godine kasnije on je sklopio dogovor sa SDT-om da robija dvije godine i državi platiti 50.000 eura i isto toliko u humanitarne svrhe.

Nekoliko izvora "Vijesti" navelo je da je u toku "akcija velikih razmjera prema članovima organizovanih kriminalnih grupa".

"Jutros je započela akcija kodnog naziva 'General', a na osnovu prethodne višemjesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP)", saopštio je "Vijestima" Radonjić.