Crna hronika

ANB OBAVIJESTILA UP DA SE SPREMA MOGUĆI ATENTAT NA ĐUKANOVIĆA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Tajna služba će zbog ove informacije, kako saznaju "Vijesti", dostaviti inicijativu Upravi policije da se Đukanoviću i članovima njegove porodice odmah pojača policijska zaštita.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) obavijestila je danas popodne Upravu policije da su dobili operativni podatak da se priprema ubistvo bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, saznaju "Vijesti".

Agencija, prema nezvaničnim podacima, prije tri dana dobila je ozbiljan operativni podatak da jedna organizovana kriminalna grupa sa Kosova, koja svoje krake ima i u Albaniji, navodno priprema da izvrši atentat na Đukanovića.

Izvor "Vijesti" iz tajne službe potvrdio je da Agencija sa partnerskim službama provjerava taj podatak, te da su u toku istraživanja.

Upravo zbog međunarodnih provjera operativnog podatka, kako je objasnio sagovornik, ANB nije odmah obavijestila Upravu policije da je moguće ugrožena bezbjednost Đukanoviću.

"Vijesti" su danas objavile da je bivši predsjednik Crne Gore obavijestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat.

Tajna služba će zbog ove informacije, kako saznaju "Vijesti", dostaviti inicijativu Upravi policije da se Đukanoviću i članovima njegove porodice odmah pojača policijska zaštita.

Njemu je policija nedavno smanjila obezbjeđenje, a plan je bio, kako saznaju "Vijesti", da se nekadašnjem šefu države uskoro još smanji broj pripadnika UP.

Iz Uprave policije kasno sinoć "Vijestima" su kazali da ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti koje bi bile usmjerene na ugrožavanje bezbjednosti bivšeg predsjednika države.

"Raniji predsjednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe", odgovoreno je iz Đukanovićeve kancelarije na pitanje da li je ga je bilo ko iz bezbjednosnog sektora obavijestio da mu je ugrožena bezbjednost, odnosno, da se na njega priprema atentat.

Nije odgovoreno ko je i kada Đukanoviću prenio tu informaciju.

Izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje.

"Shodno članu 18 Zakona o predsjedniku Crne Gore po prestanku funkcije Predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom. U skladu sa pozitivnim propisima Agencija za nacionalnu bezbjednost je nadležna za sačinjavanje izvještaja o bezbjednosnoj procjeni o ugroženosti", saopšteno je iz Uprave policije.

Odgovarajući na pitanje da li je Đukanoviću pojačano obezbjeđenje, iz njegove kancelarije su saopštili da je smanjeno.

"Promjene u obezbjedjenju u tom periodu su se dogodile utoliko što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg Predsjednika u dnevnoj smjeni".