Crna hronika

LEKIĆU JOŠ UVJEK NIJE IZREČENA KAZNA! Vozio službeni automobil pijan,bez sankcije

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Sud za prekršaje u Bijelom Polju oglasio se u danu kada je Lekić lišen slobode zbog prekršaja upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Sud za prekršaje Bijelo Polje još nije izrekao kaznu predsjedniku Odbora direktora "Rudnika uglja" Milanu Lekiću zbog toga što je saobraćajna policija u Pljevljima u noći, 25. maja ove godine oko 03.40 časova, tokom alkotestiranja utvrdila da je službeni automobil vozio pijan, pišu Vijesti.

Lekiću su policajci te noći izmjerili 1,19 promila alkohola u krvi, ali nije noćio u betonjerci što je uobičajena procedura tokom lišavanja slobode, jer se prilikom privođenja požalio na zdravstvene probleme, a potom je odveden u Medicinski centar gdje se dežurni ljekar izjasnio da "lice nije za zadržavanje u prostorijama policije"...

Predsjednik bjelopoljskog Suda za prekršaje Alija Beganović saopštio je "Vijestima" da je dva dana kasnije zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Lekića tom sudu podnijet u redovnom, a ne u hitnom postupku.

"Kako u odjeljenju Pljevlja ne postoji sudija, zbog odlaska postojećeg u penziju, a još nije izabran novi od strane Sudskog savjeta, redovni predmeti iz odjeljenja Pljevlja se delegiraju drugim odjeljenjima suda i sudijama radi postupanja. Tokom juna, delegiranje predmeta je vršeno odjeljenju Mojkovac i predmet je delegiran 6.06.2024. godine", naveo je Beganović u odgovoru.

On je pojasnio da je riječ o predmetu koji je poslat u redovnom postupku, a ne u hitnom imajući, a imajući u vidu broj predmeta u kojima postupa svaki sudija - odluka još uvijek nije donijeta.

"Sudija koja postupa u odjeljenju Mojkovac je od 15.06.2024. godine na bolovanju zbog operacije, nakon čega će biti na godišnjem odmoru i vjerovatno će po povratku kao i sve druge predmete u kojima postupa zakazati i ovaj predmet i postupiti", naveo je Beganović.

Sud za prekršaje u Bijelom Polju oglasio se u danu kada je Lekić lišen slobode zbog prekršaja upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Tada su u saopštenju naveli da dežurni sudija tog suda u intervalu od 22 sata do 7 ujutro ne obavještava o hapšenjima iz svoje nadležnosti već se nakon toga uhapšeni privede sudiji ili on naloži kada da se privede.

"M. L. je odmah po lišenju slobode zatražio medicinsku pomoć i isti je sproveden u Medicinski centar Pljevlja. Ljekar u Medicinskom centru je na izvještaju konstatovao da lice nije za zadržavanje u prostorijama policije, nakon čega je uz konstatovanje službenom zabilješkom i nakon izvještaja doktora okrivljeni pušten", saopštili su tada u bjelopoljskom Sudu za prekršaje,p.išu Vijesti

Oni su pojasnili da dežurni sudija uopšte nije te noći ni obaviješten o lišenju slobode Lekića niti je on naložio puštanje okrivljenog na slobodu.

"Već su to službenici policije odradili nakon izvještaja ljekara i pregleda okrivljenog. Sud ne zanima ime i prezime okrivljenog niti bilo koje drugo svojstvo ili pripadnost već isključivo počinilac prekršaja i sud će po svakom zahtjevu postupiti bilo da je podnijet u hitnom ili redovnom postupku. Radnje prije obavještavanja dežurnog sudije ili prije podnošenja zahtjeva nijesu u nadležnosti suda", naveli su tada.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u članu 296 stav 1 predviđa da je ovlašćeni policijski službenik, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prekršaji, lišiti slobode vozača, mladog vozača, vozača početnika ili instruktora vožnje kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg.

Zbog toga što je Lekić pušten na slobodu, nakon izvještaja ljekara, u Upravi policije pokrenuta je interna kontrola o tome da li su službenici pljevaljske policije postupali zakonito jer prvi čovjek "Rudnika uglja" zbog vožnje u alkoholisanom stanju nije noćio u "betonjerci".

Osim toga, UP je tražio i podatke od Medicinskog centra i pojašnjenja o procedurama u ovakvim slučajevima kako bi se utvrdilo da li je Lekić imao povlašćen tretman, pišu Vijesti.

Prema podacima sa sajta Suda za prekršaje u Bijelom Polju uobičajena sudska praksa u tom sudu zbog prekršaja iz čl.318.st.1.t4. - upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 1 do 2 promila je da novčana globa bude u rasponu od 300 do 500 eura.

Sudija Andrijana Bulatović je tako nedavano izrekla tri kazne za vožnju u alkoholisanom stanju gdje su novčane kazne za okrivljene bile 300 i 350 eura.

Sudija Vukajlo Smolović je bio nešto stroži u kažnjavanju pa je tako trojicu okrivljenih, zbog vožnje u alkoholisanom stanu gdje su promili bili od 1 do 2 kaznio sa 500 eura.