Crna hronika

KO ŠTITI ŠUMARSKU MAFIJU?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Nadležni ne znaju ko je 3. jula uveče napao i pretukao lugara S. P. a potom polomio njegov automobil, ali tvrde da traže napadače.

Izvor: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Beransko Osnovno državno tužilaštvo ne zna ko je napao i pretukao čuvara šume, a potom polomio njegov automobil.Taj zaposleni beranske Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama pretučen je prije osam dana u mjestu Lubnice, dok je sa kolegama pokušavao da spriječi bespravnu sječu šume u Gazdinskoj jedinici Jelovica.

“Obavještavam Vas da nijesu identifikovana lica povodom događaja u kojem je povrijeđen S. R., lugar iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima PJ Berane. S tim u vezi, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama u saradnji sa službenicima Uprave policije OB Berane preduzima radnje u pravcu identifikacije učinilaca krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorili su “Vijestima” prije dva dana iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

Lugara pratili pa pretukli
Lugara pratili pa pretuklifoto: Uprava za gazdovanje šumama
Ekološki aktivista Aleksandar Dragićević kazao je juče za “Vijesti” da se institucije svojski trude da zaštite šumarsku mafiju.

“Činjenica da ni sedam dana poslije brutalnog prebijanja lugara na Jelovici javnost nema informacije o podizanju krivične prijave, privođenju lica ili odlučnom odgovoru države, šalje poruku da su institucije Crne Gore slabe i ogrezle u korupciji. Zaposleni Uprave za šume ostavljeni su na nemilost organizovanim kriminalnim grupama koje ilegalno sijeku i izvlače na hiljade kubika šume svakog dana i to rade za mizerne zarade svojim privatnim vozilima”, kazao je on, kako prenose Vijesti.

Istakao je da poslije zataškavanja slučaja paljenja privatnog vozila kojim se izvlačila ilegalno posiječena oblovina, sada imamo slučaj zataškavanja prebijanja lugara dok je štitio šumsko blago.

“Institucije i donosioci odluka moraju pod hitno pokazati da Crna Gora nije slaba država i da će uvijek i svuda zaštititi službenike koji se staraju o prirodnim resursima i otvoreno ući u obračun sa šumarskom mafijom”, kazao je on.

Nakon napada na S. P. iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima saopštili su da je 3. jula oko 22 sata pet čuvara šuma izašlo na teren sa troje vozila, kako bi provjerili dojave koje su imali o potencijalnoj bespravnoj sječi u Gazdinskoj jedinici Jelovica i spriječili eventualni nelegalni transport građe.

Izvor: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

“U sklopu ove akcije, jednog od čuvara šuma, S. P., prestupnici su počeli da prate putničkim vozilom marke ‘golf’, bjelopoljskih registarskih tablica i terenskim vozilom, marke džip. U jednom trenutku, u mjestu Lubnice, čuvar šuma S. P. je zaustavio svoje vozilo, nakon čega su pristigla i pomenuta vozila blokirajući mu dalje kretanje, iz kojih je izašlo više lica koja su otvorila vrata od vozila čuvara šuma S. P. i uputili mu ozbiljne verbalne prijetnje. Nakon verbalnog napada, ova lica su i fizički napala našeg zaposlenog, udarajući ga u predjelu glave i tijela, pri čemu su mu nanijeli ozbiljne tjelesne povrede. Istovremeno, ova lica su bejzbol palicama nastavili da udaraju i po njegovom vozilu, pri čemu je polomljeno prednje i zadnje vjetrobransko staklo, bočno staklo, kao i zadnja svjetla i pričinjena značajna materijalna šteta”.

Povrijeđeni lugar je pozvao ostale kolege i sa njima otišao u policiju kako bi prijavio napad, nakon čega je u pratnji policije odvezen u Urgentni centar KBC Berane, kako bi mu se pružila neophodna medicinska pomoć.

Reagovali su i iz reprezentativne sindikalne organizacije te Uprave, istakavši da je njihovog kolegu brutalno, fizički i verbalno napala kriminalna šumska mafija dok je sa kolegama pokušavao da zaštiti šume, kako pišu Vijesti.

“Osim ozbiljnih fizičkih povreda koje su mu šumokradice nanijele, prilikom napada, našem radniku je pričinjena i značajna materijalna šteta na privatnom vozilu sa kojim je išao na teren, u želji da na odgovoran i profesionalan način spriječi devastaciju crnogorskih šuma”, kazali su oni.

Tražili su reakciju nadležnih.