Crna hronika

ZORAN GAŠOVIĆ U ČETVRTAK U SUDNICI VIŠEG SUDA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Za 11. jul odgođena je kontrola optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv policijskog službenika Zorana R. Gašovića

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Za 11. jul odgođena je kontrola optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv policijskog službenika Zorana R. Gašovića, zbog krivičnog djela - zločin protiv čovječnosti.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, kazala je “Vijestima” da je to učinjeno zbog službenog odsustva sudije Nenada Vujanovića.

Službenik CB Nikšić optužen da je 1992. godine učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica...

Kako je saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva, iz dokaza prikupljenih u istrazi, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Gašović, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, između ostalog učestvovao u vršenju ubistava i porobljavanju.

“Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992. godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići, kršeći pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje”, naveo je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Gašović je od 1996. godine policajac u Centru bezbjednosti Nikšić, a prema pisanju brojnih bosanskohercegovačkih medija, odgovoran je za brojna ubistva, pljačke, otimačine...

Vijesti su o njegovoj ulozi na ratištu još 2016. godine tražile odgovore zvaničnih organa u Crnoj Gori i BiH, ali tada je rečeno da su provjere u toku.

“Upoznati smo sa navodima iznesenim u medijima, vršimo određene provjere i kontaktiraćemo kolege u Crnoj Gori”, saopštila je “Vijestima” u januaru 2016. godine Adisa Karačić iz Tužilaštva BiH.

Pitanja, a i odgovori uslijedili su nakon što je jedna tamošnja novinska agencija objavila informaciju da u nikšićkoj policiji radi Zoran Gašović, (koji se ranije preživao Gašević),navodno nekadašnji glavni isljednik i upravnik hadžićkog logora “Garaža”.

Tada je objavljeno da se za Gašovića vežu brojna pojedinačna ubistva u logorima i van njih, ali i da je bio poznat i po pljačkama, otimačini, švercu robom, kao i da je prodavao zarobljene Bošnjake i Hrvate.