Crna hronika

JOVANOVIĆ: VDT U SLUČAJU "DRŽAVNI UDAR" IMA PRILIKU DA SPRIJEČI OPSTRUKCIJU POSTUPKA

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Advokat Miroje Jovanović, branilac okrivljenih Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića, oglasio se saopštenjem u vezi predmeta u javnosti poznat kao “državni udar”.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

“Povodom informacija koje su preneli mediji, da je GST Vladimir Novović obavijestio nadređenog Vrhovnog državnog tužioca, Milorada Markovića, da navodno niko od postojećih tužilaca koji su na radu u SDT ne može iz objektivnih i drugih razloga više postupati u predmetu za tzv. „državni udar“, te da je od VDT-a tražio da se uključi u ovaj predmet, odnosno da oni zastupaju optužni akt, navodim sljedeće.

Na glavnom pretresu od 13. 05. 2024. godine, koji je bio javan, upozorio sam vrlo jasno postupajuće sudsko vijeće da smatram da na pretrese koji su zakazani za 20. i 21. jun 2024. godine niko iz SDT-a neće pristupiti i da će tako pokušati da vrše opstrukciju predmeta. Sud je saopštio da postoje procesne mjere ukoliko dođe do takve situacije.

Кao branilac u ovom montiranom i farsičnom postupku, smatram da i pored ovakvih pokušaja SDT da se ogradi od predmeta, postoji rješenje koje vodi ka konačnom završetku postupka. Prva i najpravičnija mogućnost jeste da ukoliko pristupi bilo koji tužilac, sudsko vijeće odbaci ovu i ovakvu optužnicu, što je trebalo učiniti još mnogo ranije.

Druga mogućnost je da na glavni pretres pristupi predstavnik Vrhovnog državnog tužilaštva -odnosno državni tužilac Maja Jovanović. Dotična je, po sopstvenom priznanju koje je iznijela u svom aktu, tada kao VD VDT-a, oznake Tu.br. 396/22 od 24 avgusta 2022. godine navela (direktan citat):

"Iz spisa predmeta proizilazi da specijalni tužilac Saša Čađenović, preduzima mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima, te ne postoji nijedan razlog za njegovo izuzeće propisan čl.38 ZКP-a, tj. ne postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost u postupanju.“

Navedeno upućuje na nedvosmislen zaključak da je tužiteljka u VDT Maja Jovanović upoznata sa celokupnim spisom predmeta. Dakle, tužiteljka Jovanović Maja ima sve predispozicije da pristupi na glavni pretres 20 i 21 juna i održi završnu riječ. Ukoliko koleginica Jovanović iz bilo kog razloga nije u mogućnosti da pristupi, postoje i drugi tužioci u VDT koji su svakako upoznati sa ovim predmetom, jer je isti višekratno bio dostavljan tom organu najmanje počev od februara 2017. godine, jula 2018. godine, novembra 2019. godine, i u konačnom avgusta 2022. godine.

Ovo ukazuje da Vrhovno državno tužilaštvo ima predstavnike koji su upoznati sa spisom predmeta, i koji mogu doći na glavni pretres, te ne postoje razlozi za odlaganje ili bilo kakvo daljeodugovlačenje postupka. Кada bi VDT savjesno i odgovorno pristupio ovom predmetu, mogao bi samo da zaključi ono što je videla i zaključila cjelokupna crnogorska i regionalna javnost I odustane od nepismene, lažne i montirane Katnićeve optužnice. Neka im ne bude teško da, pored svih dokaza., a posebno digitalnih, pričitaju svjedočenje bivšeg visokog rukovodioca CIA Brajana Skota od 5 i 6 juna 2018. godine, koji je negirao notorne neistine iznijete u toj sramnoj optužnici”, navodi se u saopštenju advokat Miroje Jovanović, kako je naveo, branilac nevino optuženih Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića, kako pišu Vijesti.