Crna hronika

UKINUTA PRESUDA ANDRIJAŠEVIĆU! Prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora, a sad je predmet vraćen Višem sudu

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu okrivljenom Milanu Andrijaševiću, koji je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog svirepog ubistva Marka Gardaševića u Nikšiću, 20. maja 2020. godine.

Predmet je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovni postupak, pišu Vijesti.

“Prvostepeni sud u obrazloženju presude ne daje razloge o odlučnim činjenicama u pogledu subjektivnog elementa svirepog ubistva. Po ocjeni ovog suda, prvostepena presuda nema razloga o odlučnim činjenicama koje se tiču svirepog načina lišenja života oštećenog. Nejasno je zaključivanje prvostepenog suda da je optuženi kritičnom prilikom na svirep način lišio života oštećenog. Imajući u vidu navedeno, prvostepeni sud je u postupku donošenja prvostepene presude i u samoj presudi počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 386 stav 1 tačka 8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku, koje prvostepenu presudu čine nezakonitom i zbog čega je bilo nužno njeno ukidanje”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Dalje se navodi da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka (član 386 stav 1 tačka 8 Zakonika o krivičnom postupku).

“Bitna povreda se ogleda u tome, što je izreka presude nerazumljiva, protivrječna razlozima presude. Prvostepeni sud je izreku presudu učinio nerazumljiivom, kada je nakon pravne ocjene djela naveo odredbe člana 45 i 46 Krivičnog zakonika Crne Gore, a koje odredbe se odnose na ublažavanje kazne i granica ublažavanja kazne, a potom optuženog osudio na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Izreka prvostepene presude je tom dijelu i protivurječna razlozima jer prvostepeni sud u obrazloženju presude nije primijenio odredbe o ublažavanju kazne iz čl. 45 Krivičnog zakonika Crne Gore, a samim tim ni odredbu kojom se propisuju granice ublažavanja kazne iz člana 46 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice, Milan Andrijašević tereti se da je na svirep način lišio života Gardaševića, došao do njegove kuće, zadao mu više udraca tupim i oštrim dijelom sjekire, kao i dva uboda sječivom noža, a smrt kod oštećenog je nastupila kada mu je prerezao vrat, pišu Vijesti.

Dodaje se da mu je glavu pokrio jastukom, otišao i zaključao vrata.

Okrivljeni Andrijašević je iznoseći odbranu u sudu u februaru 2021, izjavio da se branio od napada.